Demonstranter bliver i park i Istanbul

Tyrkiske demonstranter siger i en erklæring lørdag, at de afviser at rømme en park i Istanbul, selvom premierminister Recep Tayyip Erdogan har givet dem løfter om at indstille en kontroversiel ombygning af området.

- Vi vil fortsætte vores modstand på baggrund af de uretfærdigheder, der finder sted i vort land, hedder det i en erklæring fra Taksim Solidaritetsgruppen, som opfattes som den mest repræsentative for demonstranterne.

Erklæringen, der kan eskalere konflikten, er blevet offentliggjort efter diskussioner natten igennem mellem demonstranterne, som natten til fredag var kaldt til krisemøde med premierministeren.

Her lovede han dem, at det omstridte byggeri i Gezi-parken ikke bliver sat i gang, før det er godkendt af retsvæsnet og af vælgerne i en folkeafstemning. Byggeplanerne behandles i øjeblikket ved en domstol.

Det var myndighedernes accept af byggeprojektet, der udløste urolighederne. Parken støder op til Taksim-pladsen, hvor det er kommet til voldsomme sammenstød mellem urobetjente og demonstranter.

Erdogan opfordrede fredag efter krisemødet nok en gang demonstranterne til at forlade parken.

- Jeg håber, det vil være slut i aften, sagde han i en tale til medlemmer af det regerende AKP-parti, der blev vist direkte på tyrkisk tv.

Samtidig slog Erdogan fast, at han har forstået beskeden fra de vrede demonstranter, der i de seneste to uger har protesteret i Istanbul og Ankara og en lang række andre byer.

- I har været her længe nok, og I har givet jeres besked. Hvis jeres besked handler om Gezi-parken, er den blevet modtaget og evalueret, sagde Erdogan ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Forlad Gezi-parken og gå hjem, tilføjede premierministeren.

Taksim Solidaritetsgruppen kræver, at Gezi-parken bliver bevaret, som den er nu, at de betjente, der har begået vold mod demonstranter, bliver straffet, at de anholdte bliver løsladt samt at demonstrations- og ytringsfriheden bliver overholdt.

/ritzau/AFP

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip