Det offentlige: Nej tak til resultatløn!

Ideen om resultatløn i det offentlige modtager en stor tommefinger nedad blandt repræsentanter for de offentligt ansatte.

Reaktionen kommer efter, at Produktivitetskommissionen mandag meldte ud, at det vil gavne produktiviteten i det offentlige, hvis der i højere grad indføres resultatløn i stil med private virksomheder frem for at fastsætte lønnen centralt.

Ifølge kommissionen har "præstationsafhængig løn" i det private betydet færre sygedage og mere tilfredse og effektive medarbejdere.

Men det er Bente Sorgenfrey, formand i de offentligt ansattes hovedorganisation, FTF, lodret uenig i.

- Begejstringen for ideen ligger på et lille sted, for det har ikke vist sig særligt effektfuldt i den offentlige sektor. Vi tror på, at det, der i højere grad driver de fagprofessionelle, er, at de får plads at udføre deres faglighed, siger hun til Newspaq.

Finansminister, Bjarne Corydon, har efter Produktivitetskommissionens fremlæggelse meldt ud, at han er lydhør over for at koble løn og præstationer tættere sammen i det offentlige. Men ifølge Bente Sorgenfrey er der en afgørende detalje, som undergraver ideen.

- Vi ved, at den offentlige sektor samlet set ikke får en højere lønandel, så der er jo nogle, der skal gå ned i løn, for at andre kan få mere, siger hun.

Formand i fagforeningen FOA, Dennis Kristensen, spår heller ikke den store fremtid for resultatløn i det offentlige. Han peger, ligesom Sorgenfrey, på, at lønning efter indsats allerede er en mulighed for kommunerne at udføre, men at det ikke benyttes i praksis.

- Det er kun ved de her højtidelige lejligheder, at folk taler om resultatløn. Når det kommer til hverdagen, er det ikke noget, folk vil forhandle, siger han til Newspaq.

Også kommunaldirektørernes formand, Niels Højberg, mener, at resultatløn er et fejlskud i netop den offentlige sektor.

- Kommissionen glemmer, at mange resultater i den offentlige sektor skabes af teams, og ikke enkelte personer. Typisk tværfaglige teams, siger han til netmediet DenOffentlige.dk.

Ifølge Produktivitetskommissionen gælder behovet for i højere grad at blive aflønnet efter indsats både lederen og medarbejderen på gulvet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip