DF kræver folkeafstemning om EU-samarbejde

Skal Danmark knyttes tæt til EU's kernelande som Tyskland og Frankrig, eller skal vi som Storbritannien søge en løsere tilknytning til det europæiske samarbejde?

Det skal danskerne afgøre ved en folkeafstemning, som kan afholdes ved valget til EU-Parlamentet i maj 2014.

Det siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til Ritzau ved Folkemødet i Allinge på Bornholm.

Regeringen gav onsdag forgæves partiet et ultimatum om at støtte et ja ved en folkeafstemning om det danske retsforbehold.

- Politikerne vil ét om EU-spørgsmål, men befolkningen vil noget andet. Vi skal have en folkeafstemning, hvor vi ikke spørger danskerne, om vi skal være med i EU eller ej. Men helt grundlæggende spørger, hvor vi skal placere os, siger Kristian Thulesen Dahl.

- I EU tegner der sig to spor: Enten placerer Danmark sig så tæt på kernen som muligt. Eller går i en anden retning, hvor vi placerer os mere fleksibelt i det europæiske fællesskab. Det ønsker englænderne, siger han.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skal sætte sig i spidsen for at forhandle det såkaldte EU-memorandum med partierne, mener Kristian Thulesen Dahl.

Danmark skal ifølge DF-formanden bevare retsforbeholdet, selv om vi har fået en britisk tilvalgsordning, hvor Folketinget afgør, hvilke retsområder Danmark deltager i. Kristian Thulesen Dahl frygter ikke, at Danmark må forlade Europol udenfor retsforbeholdet.

- Vort forslag er meget mere grundlæggende end at forhandle et hjørne af retsforbeholdet: Hvor skal vi placere os i det europæiske samarbejde? Og hvem skal beslutte, hvor Danmark skal placere sig?

- Hvis man anerkender, at vi har et demokratisk problem, kan vi løse det ved at lade befolkningen afgøre det ved en folkeafstemning, siger Kristian Thulesen Dahl.

/ritzau/

Dagens Gossip