DI roser EU til skyerne om frihandelsaftale

Dansk Industri er svært tilfredse med, at EU's ministerråd har givet EU-Kommissionen mandat til at indlede forhandlinger med USA om en handels- og investeringsaftale.

- Aftalen kan blive en "game changer" for verdenshandlen. Dansk Industri går helhjertet ind for en transatlantisk frihandelsaftale.

- Vi har i mange år arbejdet for at knytte tættere handelsmæssige bånd mellem Europa og USA, som vi har så mange fælles værdier med. En frihandelsaftale vil indebære store og åbenlyse fordele for begge parter, siger direktør i Dansk Industri, Thomas Bustrup.

På et 12 timer og 44 minutter langt møde blev ministre fra de 27 EU-lande sent fredag aften enige om de europæiske betingelser for en frihandelsaftale med USA.

Hvis det lykkes at få en aftale på plads med med USA, vil der være tale om historiens største frihandelsaftale.

Forud for fredagens forhandlinger har flere lande - især Frankrig - stået fast på, at hele den audiovisuelle sektor - altså film, video, musik og spil - ikke måtte indgå i forhandlingerne med USA.

Og EU-diplomater kunne fredag aften fortæller, at den audiovisuelle sektor er blevet ekskluderet fra aftalen. Dansk Industri mener, at det er ærgerligt, at sektoren bliver udeladt i en kommende aftale.

- Frankrig frygtede, at europæiske kulturstøtteordninger vil komme under pres i forbindelse med forhandlingerne. Vi mener slet ikke, at europæisk film og kultur ville være truet.

- Undtagelsen er altså overflødig, men nu risikerer vi, at amerikanerne som konsekvens heraf vil kræve, at der også er emner, de ikke vil forhandle om, der måske er vigtige for os europæere, siger Thomas Bustrup.

DI er i gang med at arrangere en stor politisk konference til efteråret for at sætte fokus på fordelene ved en frihandelsaftale med USA. Konferencen finder sted den 7. oktober.

/ritzau/

Dagens Gossip