Efter kræftmistanke: Flere lande vil have forbud mod populær ukrudtsfjerner i EU

Ukrudtsbekæmperen Roundup er blandt de mest solgte herhjemme, men det kan snart været fortid. 

Sidste år udkom en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, der kædede det aktive stof i Roundup, Glyphosat, sammen med en mulig risiko for at få kræft. 

I første omgang lykkedes det firmaet bag, amerikanske Monsanto, at afværge et stop for salget i EU, men ifølge flere medier, kan et forbud være lige på trapperne alligevel. 

Årsagen er at tilladelsen til at sælge Roundup skal fornyes nu, og flere lande med Frankrig i spidsen sætter nu hælene i overfor det særdeles giftige ukrudtsmiddel. 

En aftale var forventet at komme på plads i EU i dag, men efter Sverige, Italien, Holland og Frankrig gjorde modstand, skal der nu yderligere forhandling til. 

Især Holland er skeptiske overfor Roundup, og tidligere har der været fremsat forslag i det hollandske parlament om at gøre det aktive stof Glyphosat forbudt, fordi der er mistanke om at brugere udvikler kræft - især udviklingen af lymfeknudekræft er kædet sammen med stoffet. 

Tilladelsen til at sælge Roundup vil gælde helt til 2031, og derfor mener de kritiske lande, at der skal yderligere undersøgelser af kræftrisikoen til, før de kan acceptere et fortsat salg. 

Indtil videre er 12 af de 28 medlemslande for et fortsat salg, mens fire er kritiske og resten enten ikke har taget stilling endnu eller vil afstå fra at stemme. 

I Tyskland vakte det for nylig opsigt, da det kom frem, at der var fundet rester af pesticider i 14 af de mest populære tyske ølmærker, som Ingeniøren skregv om herhjemme. 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip