Ekspert: Mystisk løsladelse af Pussy-aktivist

Russisk appeldomstol har onsdag løsladt det ene medlem af den russiske punkgruppe Pussy Riot med begrundelsen, at hun slet ikke var involveret i en happening i Moskva tidligere på året.

Dermed valgte retten at lytte til Jekaterina Samutsevitjs advokat, som argumenterede for, at hun blev anholdt, før happeningen fandt sted.

Men det undrer Karsten Jakob Møller, som er senioranalytiker i DIIS og Ruslandsekspert, da kvinden ifølge russiske medier først blev anholdt senere.

- Russiske aviser nævner, at de to blev anholdt den 3. marts, og Jekaterina blev arresteret den 16. marts. Det forekommer mig at være en lidt besynderlig forklaring på, at hun fik ændret dommen til en betinget dom, siger han.

Alle tre medlemmer var oprindeligt idømt to års fængsel for at have kritiseret landets præsident Putin under en happening i Frelserkatedralen i Moskva tidligere på året. Denne dom appellerede de.

Under appelsagen fik to af kvinderne stadfæstet deres domme for "hooliganisme motiveret af religiøst had", mens Jekaterina Samutsevitj nu er løsladt med en betinget dom.

- Jeg troede faktisk, at hun fik en betinget dom, fordi hun havde børn - men det har hun ikke. Det har de to andre derimod. Jeg forstår ikke, hvad der foregår, siger Karsten Jakob Møller.

Selvom han ikke forstår årsagen til løsladelsen, er han dog ikke i tvivl om, at landets præsident har godkendt kendelsen.

Det får ham til at forklare løsladelsen med, at de to andre kvinder er en del af en anarkistisk gruppe i Rusland.

- En forklaring kan være, at de to andre er medlem af den temmelig rabiate gruppe Vojna - som betyder krig på russisk. Det kan meget vel tænkes, at dommen over de to er blevet opretholdt, fordi de er medlemmer, siger Karsten Jakob Møller og fortsætter:

- Systemet ønsker at sende et signal om, at dem, der virkelig tilhører den samfundsomvæltende opposition og de her meget militante grupper, slår man hårdt ned på.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip