Eksperter roder op i Scandinavian Star-brand

159 mennesker omkom, da færgen Scandinavian Star stod i flammer for knap 23 år siden.

Norsk Politi gav en dansk lastbilchauffør - der selv omkom i branden - skylden. Men siden har en række svenske brandeksperter sået tvivl om den påstand.

Lørdag holder en arbejdsgruppe om færgebranden pressemøde i Norge, hvor de vil give deres bud på, hvem der startede branden, og hvorfor den angiveligt ikke blev undersøgt ordentligt af politiet, skriver det svenske medie SVT.

Den første brandmand på færgen, svenskeren Ingvar Brynfors, mener nemlig, at danskeren umuligt kunne have startet de i alt seks brande på skibet,

Tidligt om morgen 7. april 1990 blev brandmanden hejst ned fra en helikopter på færgen som den første, og han konstaterede, at danskeren var omkommet i én af de første brande.

Derfor kunne lastbilchaufføren umuligt have stået bag alle brandene, fortæller Ingvar Brynfors til SVT.

Brandmanden kalder politiets efterforskning for "tynd og ufuldstændig".

Samtidig er den første mand på det brændende skib kun blevet afhørt en gang over telefonen, selvom han lå inde med vigtig viden om brandens årsag og udvikling.

- Jeg vidste, hvad der var sket. Jeg så arnestederne på båden, og alligevel er jeg kun afhørt kort en gang af politiet, siger Ingvar Brynfors.

Andre eksperter har også modsagt politiets konklusion, og flere har peget på de seks brande, som led i forsikringssvindel.

Kaptajnen på Scandinavian Star, skibets reder og rederiets direktør blev i 1993 dømt for overtrædelse af lov om skibets sikkerhed. De fik lovens daværende strengeste straf på seks måneders hæfte.

/ritzau/

Dagens Gossip