Ellen Trane må gerne stille spørgsmål for mor i Lemvig

"Fy for satan" og "nepotisme så det vil noget".

Det vælter ind med beskyldninger på Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørbys Facebook-profil, efter Venstre-politikeren har skrevet 696 spørgsmål om museumsstøtte til kulturministeren.

Men faktisk har hun ikke gjort noget forkert - i hvert fald juridisk set.

Og det gælder også, selvom Ellen Trane Nørby ifølge BT skrev spørgsmålene, efter at hun fik at vide, at Museet for Religiøs Kunst i Lemvig, der har Ellen Trane Nørbys mor i bestyrelsen havde fået afslag på støtte.

Det siger lektor på Juridisk Institut på Aalborg Universitet Sten Bønsing, der er ekspert i forvaltningsret.

- Som Folketingsmedlem er man i virkeligheden underlagt ganske få regler og begrænsninger i sit arbejde.

- Det betyder, at der er ikke habilitetsregler for Folketingsmedlemmer. De må kæmpe for de særstandpunkter, som de vil, siger Sten Bønsing.

Spørgsmål: Så juridisk er det helt i orden?

- Fuldstændigt, siger Steen Bønsing.

Allerede i januar 2012 advarer en topembedsmand i Kulturministeriet ifølge BT sin minister Uffe Elbæk om, at det kan give problemer med Ellen Trane Nørby, hvis ministeren følger de faglige anbefalinger og siger nej til at støtte det lille museum i Lemvig.

Ellen Trane Nørby afviser dog at have presset ministeren i sagen og siger, at hun ikke kun har interesseret sig for Museet for Religiøs Kunst, men om alle museer.

Ifølge Sten Bønsing har Ellen Trane Nørby som folketingspolitiker retten på sin side:

- Det her lyder af voldsomt mange spørgsmål, men som jeg har forstået Folketingets regler, så er det helt åbent, hvad man må fyre af spørgsmål, siger Sten Bønsing.

Hvis Ellen Trane Nørby til gengæld havde været minister - eksempelvis kulturminister - så ville hun løbe ind i et habilitetsproblem, hvis hun forsøgte at gribe ind til fordel for Museet for Religiøs Kunst, fordi en minister er omfattet af inhabilitetsregler, siger Sten Bønsing.

- Da Hans Christian Schmidt var miljøminister, ramte han ind i en habilitetssag, fordi han udbetalte et tilskud til en skole, hvor han selv i princippet var ansat, men bare havde orlov fra, siger Sten Bønsing.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip