Fagbevægelse: Thorning har svigtet kvinderne

Den socialdemokratisk-ledede regering har skuffet gevaldigt, når det gælder ligestilling mellem kvinder og mænd.

Sådan lyder det samstemmende fra fagbevægelsen på kvindernes internationale kampdag 8. marts, der i år afholdes for 103. gang.

- Det er meget sparsomt, hvad der er sket. Der er taget hul på et hjørne med at forbedre lønstatistikkerne for kvinder og mænd. Men derudover er der ikke taget mange initiativer. Jeg savner især øremærket barsel til mænd. Det kunne virkelig ændre noget, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Herhjemme tjener mænd stadig i gennemsnit godt 18 procent mere end kvinderne. Samtidig holder kvinderne langt størstedelen af barselsorloven. Og sådan har det været i årevis.

I regeringsgrundlaget står det ellers, at "regeringen vil øremærke op til tre måneder af den betalte barselsperiode til manden".

- På områder som barsel til fædre og ligeløn er der ikke sket noget som helst. Det er rigtig skuffende, og det tror jeg, at der er mange, der er skuffende over, siger Nanna Højlund, forbundssekretær i FOA.

Hun mener, at ligestillingen i øjeblikket lider under, at det må vige for andre dagsordener såsom arbejdsløshed og social dumping.

- Derfor skal vi i fagbevægelsen minde hinanden om, at der skal gøres noget ved det alt for store løngab, der er mellem mænd og kvinder, siger Nanna Højlund.

Også FTF, der repræsenterer 450.000 lønmodtagere bl.a. lærere, sygeplejersker og politifolk, savner handling fra regeringens side.

- Jeg havde gerne set, at man havde haft mere fart. Regeringen har mange gode intentioner, men man har ikke fart nok på handlingerne, siger formand i FTF, Bente Sorgenfrey.

Hun så især gerne en handlingsplan fra regeringen om, hvordan man nedbryder det kønsopdelte arbejdsmarked.

Lønkommissionen konkluderede tilbage i 2010, at der ikke er nogen ligelønsproblemer i ligelovens forstand i Danmark. Kvinderne taber derimod lønkapløbet, fordi de arbejder i det offentlige, mens mændene arbejder i det private.

- Vi presser på for en konkret handlingsplan: Hvad gør vi nu fremadrettet. Det ønske stod også højt på vores dagsorden ved trepartsforhandlingerne sidste år, siger Bente Sorgenfrey.

FTF kræver også tre måneders orlov til fædre - et område, som regeringen har skudt til hjørne ved at nedsætte et udvalg.

- Jeg har en klar forventning om, at regeringen lever op til dets eget regeringsgrundlag og dermed sikre fædre ret til tre måneders orlov, siger FTF-formanden.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet siger direkte, at der "intet" er sket i regeringens levetid.

- Det er meget slemt, at så vigtigt et spørgsmål har ligget underdrejet siden den store ligelønskonflikt på det offentlige arbejdsmarked i 2008, siger han.

Ligestillingsordfører Manu Sareen (R) kalder det "noget sludder", at der ikke er sket noget på området efter regeringskiftet.

- På mig virker det som om, at dem, der beskylder regeringen for ikke at have rykket på ligestilling, må have en meget gammeldags holdning til, hvad ligestilling er, og at det dybest set handler om, at de politisk er uenige med regeringen, siger han i en skriftlig kommentar til Newspaq.

Ligestilling er mere og andet end ligeløn og fædre-barsel, understreger han.

- De sager er vigtige, men det er f.eks. drenge i uddannelse, mænds sundhed og bekæmpelse af vold mod kvinder også. Virkeligheden er, at regeringen har givet ligestillingen ny luft, siger Manu Sareen, der netop har fremlagt en ny strategi for, hvordan det offentlige kan arbejde konkret med ligestilling i alt fra ældrepleje til uddannelsesområdet.

 

Dagens Gossip