Fattigdom rammer 25 millioner europæere

Op mod yderligere 25 millioner EU-borgere kan de næste ti år blive fattige som følge af dramatiske budgetnedskæringer i deres bopælslande, advarer nødhjælpsorganisationen Oxfam.

Antallet af fattige europæere vil dermed stige til 146 millioner, hvis regeringerne fortsætter de stramme budgetter frem mod 2025, lyder det i en rapport fra organisationen. Det svarer til hver fjerde europæer.

- Europas håndtering af den økonomiske krise truer med at udradere det, man har opnået af sociale rettigheder de sidste årtier, siger lederen af Oxfams kontor i EU, Natalia Alonso.

- Aggressive nedskæringer i socialhjælp, sundhed og uddannelse, færre rettigheder for arbejdere og uretfærdige skattepolitikker fanger mange millioner af europæere i en ond cirkel af fattigdom, der kan vare i generationer.

- De eneste, der tjener på nedskæringerne, er de rigeste 10 procent af europæerne, der har øget deres velstand, siger hun.

Hun peger på Grækenland, Italien, Portugal, Spanien og Storbritannien som de lande, der mest aggressivt har gennemført nedskæringer. De lande vil snart havne på listen af de lande, hvor forskellen mellem rig og fattig er størst, hvis ikke kursen ændres.

- Skellet mellem rige og fattige i Storbritannien og Spanien kan eksempelvis blive lige så stort som i Sydsudan eller Paraguay, advarer hun.

Oxfam er kommet frem til, at antallet af europæere, der er i risikozonen for at blive fattige i årene op til 2015, ligger på mellem 15 og 25 millioner.

Organisationen mener, at regeringerne i stedet for spareøvelser bør foretage offentlige investeringer for at sætte flere i arbejde og samtidig bidrage til en bæredygtig økonomi.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip