Forsker: Mini-trepart kan løse ledighedskrise

Regeringens akutpakke med 332 millioner kroner til jobrotation og en såkaldt "håndholdt" indsats for de langtidsledige er næppe mere end en lappeløsning af øjeblikkets ledighedskrise.

Arbejdsmarkedets parter og regeringen må genoplive dele af sommerens kuldsejlede trepartsforhandlinger og blive enige om holdbar aktivering og uddannelse af de tusindvis af langtidsledige dagpengemodtagere, der i bedste fald er på vej ind i kontanthjælpssystemet.

Det mener arbejdsmarkedsforsker professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

- Minitrepartsforhandlinger kan sagtens lade sig gøre omkring enkeltspørgsmål. Og jeg tror, at lønmodtagerorganisationer og Dansk Arbejdsgiverforening på styringssiden kan blive enige om løsninger, siger han.

Der skal ifølge Henning Jørgensen ryddes grundigt op efter det, som han kalder VK-regeringens 'negative' og 'brutale' aktiveringspolitik. I stedet må S-R-SF-regeringen, lønmodtagerne og arbejdsgiverne blive enige om et system, der motiverer de ledige med gode aktiveringstilbud, uddannelse, efteruddannelse og jobrotation.

- Aktivering skulle under den forhenværende regering være noget, man frygtede. Og så skulle det have såkaldte ikke-kvalificerende elementer, som betød, at man neddroslede uddannelse og de gode tilbud, der kostede noget. Det betyder, at vi ikke har givet de ledige noget positivt at bygge deres selvtillid og selvværd op omkring, siger Henning Jørgensen.

Han roser beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) for at sende signaler om en ny arbejdsmarkedspolitik. Men hun har ikke de politiske instrumenter til at få kommunerne til at spille med, siger forskeren.

- Mette Frederiksen kan råbe, ligeså meget hun vil, fra sit kontor i København. Men det er kommunalbestyrelser, jobcenterchefer og økonomichefer, der bestemmer, hvad der skal ske. For dem er det godt med aktivering, der virker, men det er ligeså godt med aktivering, der ikke virker, for de får de samme statsrefusioner uanset hvad, siger han.

Henning Jørgensen efterlyser samtidig, at arbejdsgiverne bliver forpligtet til at tage et større ansvar for at finde job til de ledige.

- Der skal være et samspil mellem udbud og efterspørgsel. For i øjeblikket masserer man bare udbuds-siden, og når der ikke er jobåbninger, så ender det med kontrol, sanktioner og noget negativt motiverende for de ledige, siger han.

Dagens Gossip