Fyringsfrygt: Overarbejde uden løn breder sig

"Interessetimer", "arbejde uden øvre arbejdstid", eller bare "gratis overarbejde". I ly af krisen har arbejdsgiverne fået flere ansatte til at arbejde over uden løn. Det skriver Fagbladet 3F.

På fem år er gratis overarbejde steget med 11 procent. Mens det betalte overarbejde er faldet med 30 procent siden 2007. Det viser en opgørelse, Danmarks Statistik har foretaget for Fagbladet 3F.

- Mange er bange for at blive set som mindre produktive og miste deres arbejde. Derfor er der flere, der arbejder uden at tage betaling for det, siger professor Bent Greve fra Roskilde Universitetscenter.

Med lavkonjunkturen har der været fokus på at spare på lønomkostninger i mange virksomheder, påpeger lektor fra Aalborg Universitet, Jørgen Stamhus:

- Virksomhederne har forsøgt at vride mere fleksibilitet ud af medarbejderne for de samme penge, siger han.

Dansk Arbejdsgiverforening har ikke ønsket at udtale sig om udviklingen i et interview. Men underdirektør Steen Müntzberg skriver i en mail til Fagbladet:

- Umiddelbart har vi ikke en forklaring på udviklingen i tallene for "ubetalte" overarbejdstimer på funktionærområdet.

- Tendensen på arbejdsmarkedet er, at der er et stigende antal medarbejdere, som får funktionsløn eller bruttoløn, det vil sige en fast månedsløn, uanset om der er overarbejde eller ej.

 

Dagens Gossip