Gjerskov lukker landmænd ind i varmen

- Det var fandeme en stærk tale - bortset fra at du kritiserede regeringen lidt mere end nødvendigt.

Sådan lyder den usædvanligt forsonende tone fra fødevareminister Mette Gjerskov (S) til den afgående landbrugsformand Niels Jørgen Pedersens beretning på landbrugets delegeretmøde i Herning.

En verbal omfavnelse, som blandt de for tiden mange stærkt ministerkritiske landmænd kunne have været et Judaskys, hvis Niels Jørgen Pedersen altså havde genopstillet.

I det hele taget forsøger landbrugets minister efter et halvt år med mange skænderier med landmændene om især randzonerne tydeligt at gå erhvervet i møde.

- De, der bidrager, får indflydelse, lover ministeren flere gange.

Det sker med henvisning til både regeringens Landbrugskommission, der skal komme med sine anbefalinger til marts, og hendes seneste tilbud om, at landmændene kan komme med alternativer til de upopulære efterafgrøder.

Gjerskov beklager også, at det danske EU-formandskab betød, at hun det første halve år mest var i Bruxelles for at kæmpe om blandt andet EU-reformen.

- Jeg kæmper stadig, men det er fandeme ikke nemt, bander ministeren igen.

- Der var ikke nok tid til at tale rigtigt med jer landmænd. Vi har mest talt med hinanden gennem medierne. Og vi har mest talt randzoner, erkender ministeren.

Derfor lover hun landmændene mere dialog, mere indflydelse og større åbenhed.

Ikke mindst på det miljøområde, som har sendt minister og landmænd over i hver sit ringhjørne.

- Der skal være plads til natur og flere arbejdspladser. Miljøreguleringen skal fokusere på udledning fra gården og ikke produktionens størrelse, siger Gjerskov.

Ministeren lover også landbruget en ekstern kulegravning af NaturErhversstyrelsens storskrantende Tast-selv-it-system og tager dermed en del luft af et af de store temaer under dagens debat.

Dagens Gossip