Irans nye præsident trækker nu i arbejdstøjet

Den moderate iranske præst Hassan Rowhani mødtes lørdag eftermiddag med Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, for at blive indsat som landets 7. præsident ved en ceremoni efter sin overraskende valgsejr i juni.

Den 64-årige Rowhani ventes at skabe mere ro omkring Irans forhold til omverdenen, da han er mere forhandler end politiker. Derfor overraskede det mange, da han dagen før sin indsættelse i præsidentembedet fremsatte kontroversielle udtalelser om den islamiske republiks ærkefjende Israel.

Lørdagens ceremoni gør officielt Rouhani til præsident efter Mahmoud Ahmadinejad, hvis turbulente præsidenttid har været præget af voldsomme udfald mod Israel og et stærkt omstridt genvalg i 2009, der førte til en brutal nedkæmpelse af oppositionen.

Rowhanis udtalelser om Israel fredag viste, at den nye iranske præsident heller ikke er fremmed over for polemiske udfald. Han kaldte under de årlige møder på Quds dagen (Jerusalem-dagen) Israel for et "sår", der er påtvunget den muslimske verden.

Den afgåede præsident Ahmadinejad sagde samtidig, at en storm er på vej mod Israel, som vil rykke landet op med roden.

- Jeg vil informere dig med Gud som mit vidne på, at en ødelæggende storm er på vej, som vil rykke zionismens rødder op, sagde Ahmadinejad til en stor menneskemængde, der fredag var samlet til en årlig markering til støtte for palæstinenserne.

- Israel har ingen plads i denne region, tilføjede han.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu kritiserede i skarpe vendinger Rowhanis antiisraelske kommentarer. Han mener, at de viser, hvem Rowhani i virkeligheden er.

- Rowhanis sande ansigt er blevet afsløret tidligere end forventet, sagde Netanyahu i en erklæring.

Dagens Gossip