Japan lukker ned for atomkraft søndag

Japan lukker ned for al atomkraft, når myndighederne i landet senere søndag slukker den sidste aktive atomreaktor. Der er ingen umiddelbar plan for at tænde reaktorerne igen.

Efter den alvorlige ulykke på atomkraftværket Fukushima Daiichi, da en tsunami i 2011 forårsagede en nedsmeltning, har modstanden mod atomkraft været udbredt i den japanske befolkning.

Premierminister Shinzo Abe har udtrykt sig positivt om energiforsyningen fra atomkraftværkerne, men japanerne har været skeptiske på grund af frygt for alvorlige ulykker som den, der skete i Tjernobyl i det daværende Sovjetunionen i 1986.

Søndag vil Kansai El-kraft gradvist slukke for reaktor nummer fire på værket Oi i det vestlige Japan.

Arbejdet med at slukke reaktoren startes søndag aften og det ventes, at den er helt slukket mandag morgen.

I 2012 var landets 50 reaktorer også slukket - for første gang i fire årtier. Det skete i forbindelse med en omfattende kontrol af værkerne, og efterfølgende protesterede befolkningen kraftigt imod, at de skulle genstartes.

Der er ingen aktuelle planer for, at reaktorerne denne gang skal starte op igen.

Regeringen vil dog ikke udelukke, at enkelte reaktorer skal køre igen i løbet af vinteren, men det vil ikke ske uden forudgående samtykke fra de lokalområder, hvor værker ligger.

Miljøorganisationer som Greenpeace ser den aktuelle lukning af atomkraftværkerne som en mulighed for at revolutionere energiforsyningen i Japan.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip