Kommunalvalg: Kandidaterne er hvide mænd

Når du skal stemme til kommunalvalget, er der ret stor sandsynlighed for, at krydset bliver sat ved Poul eller Henrik, frem for Pernille eller Hassan.

Kvinder og nydanskere stiller nemlig sjældent op til kommunalvalg.

En gennemgang af partiernes foreløbige kandidatlister i de syd- og sønderjyske kommuner viser, at 78 procent af de ind til nu 510 kandidater er mænd, mens 98 procent har dansk baggrund. Det skriver DR Syd.

Markant i undertal den fordeling kommer ikke bag på kommunalforsker og professor på Syddansk Universitet Urik Kjær.

- Selvom der er kommet lidt flere nydanskere og kvinder på listerne, så er de stadig i markant undertal, når vi snakker kommunalvalg i Danmark, siger han til DR Syd.

Stemmer ikke efter køn og etnicitet og den fordeling skyldes i følge Urik Kjær, at der for partierne ikke er stemmer i at gøre det anderledes.

- Vi ved, at vi som vælgere stemmer personligt. Og der lægger vi vægt på andre ting end det, vi kan se på kandidaterne, for eksempel etnicitet, køn og alder.

- Vi lægger i højere grad vægt på, om det er kandidater, vi kender, og hvor de bor. Og det overskygger ting som køn og etnicitet, siger han.

Svært at få kvinder med Hos Socialdemokraterne i Esbjerg vil man dog meget gerne have flere kvinder på listen. Men det er ikke let, fortæller formand Poul Erik Hansen.

- Man har en karriere, man skal tage hensyn, og man har en familie. Det er nogle af de ting, vi hører, når vi skal have kvindelige kandidater, fortæller han til DR Syd.

Dagens Gossip