Konflikt venter: Omstridt lægelov nu vedtaget

Regeringen har sammen med Venstre vedtaget det omstridte lovindgreb, der sætter nye rammer for de almene lægepraksisser.

Det sker, selvom de praktiserende læger har raslet med sablerne og truet med at aflevere deres såkaldte ydernumre, hvorved de opsiger deres samarbejde med det offentlige.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener, at hun har lyttet til lægerne med det nye lovforslag blandt andet ved at præcisere, at den siddende minister ikke kan detailstyre lægernes arbejdsdag.

Men lægerne er utilfredse med, at loven ændrer på lægernes aftalegrundlag med regionerne. Det har formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Henrik Dibbern, tidligere forklaret.

- Vi vil have lov til selv at aftale vores vilkår med den myndighed, der nu bestiller vores ydelse.

- Sundhedsministerens påstand om, at hun ikke ændrer vores aftale, er forkert. For hun har i sin lov skrevet ind, at der skal være en absolut økonomisk nulvækst på vores område de næste år, og det har der aldrig været før, siger Henrik Dibbern.

Han pointerer, at der de kommende år kommer omkring 30.000 flere patienter, som de praktiserende læger skal tage sig af.

PLO's repræsentantskab vil lørdag tage endelig stilling til, om de afleverer lægernes ydernumre. Gør de det, skal danskerne ifølge de praktiserende læger fra 1. september have penge op af lommen, når de går til lægen.

Sundhedsministeriet mener dog, der vil være tale om kontraktbrud, hvis lægerne allerede afleverer deres ydernumre 1. september 2013, fordi regeringens lovindgreb forlænger overenskomsten, så den først udløber 1. september 2014.

Det er som udgangspunkt regionerne og lægerne, der forhandler om lægernes arbejdsvilkår, men de to parter har ikke kunnet blive enige om en ny aftale, og i starten af maj brød forhandlingerne sammen.

Konflikten fik Astrid Krag til at lancere det lovindgreb, som nu skal give læger og regioner en klar rammeaftale at forhandle videre ud fra.

Deadline for forhandlingerne mellem regioner og læger er 1. september 2014, hvor de nye rammer, som beskrevet i lovforslaget, senest skal træde i kraft.

/ritzau/

Dagens Gossip