Konservative: Bedre hjemkomst for soldater

Hjemvendte soldater, som får problemer, skal kun henvende sig ét sted for at få offentlig hjælp.

Det siger De Konservatives forsvarsordfører Lene Espersen, som torsdag på flagdagen for Danmarks udsendte taler på Rådhuspladsen i København til hold 15, der var det sidste hold kampsoldater i Helmand-provinsen i Afghanistan.

- Jeg vil sige dem dybfølt tak. De har ydet en fantastisk præstation og sat livet på spil for vores skyld. Det er også vigtigt i talen at fremhæve, at vi skal gøre mere for vore veteraner.

- Dels skal de sikres en ordentlig behandling, hvis de har brug for hjælp, når de kommer hjem. Dels foreslår vi, at flere soldater får en medalje - også de, der var udsendt før 2009, så de får en påskønnelse for dét arbejde, de har gjort, siger Lene Espersen.

De fleste soldater vender hjem uden sår på sjæl eller krop. Mindretallet med psykiske problemer har ikke fået tilbudt den hjælp, de har brug for. Soldaterne kastes rundt mellem forskellige myndigheder, mener hun.

- Det kan både være hjælp til at finde en bolig, psykologhjælp, anerkendelse af, at de har brug for en arbejdsskadeerstatning og mange andre emner, siger Lene Espersen.

Samtidig skal alle udsendte soldater have en fortjenstmedalje, også de, som tjente i Eksjugoslavien og Irak. Mange af disse soldater har henvendt sig til hende for at høre, om de også kan modtage medaljen, forklarer forsvarsordføreren.

- De, der var udsendt til Eksjugoslavien, kan ikke forstå, at de ikke får den samme medalje, som de, der har fået den de sidste par år. Det koster mange penge at lave disse medaljer. Et skøn er 30-40 millioner kroner, siger Lene Espersen.

Derfor har de Konservative afsat 50 millioner kroner på partiets finanslovforslag til formålet, forklarer hun.

/ritzau/

Dagens Gossip