Kritik af regeringen for at sminke svartider

SRSF-regeringens ministre pynter på deres svartider for at få det til at se ud som om, at de overholder Folketingets svarfrister, skriver Information.

En ny opgørelse fra Udvalget for Forretningsordenen afslører nemlig, at ministrene - i folketingsårets tre første kvartaler - har tredoblet antallet af såkaldt foreløbige svar på folketingsudvalgenes spørgsmål.

Fra at disse udgjorde fem procent af de samlede svar i første kvartal er tallet steget til 15 procent i tredje kvartal.

Da de foreløbige svar tæller på linje med de endelige i Folketingets statistik, kan regeringen i stedet for en tilbagegang nu notere sig en fremgang i antallet af rettidigt besvarede spørgsmål.

På papiret svarede ministrene således i tredje kvartal til tiden på spørgsmålene i 81 procent af tilfældene mod kun 77 procent i første kvartal.

Enhedslisten og Liberal Alliance mener, at regeringen sminker tallene bevidst:

- Der er ingen tvivl om, at det er et forsøg på at skjule, at regeringen ikke lever op til sin egen hensigt om god regeringsførelse, siger Liberal Alliances næstformand, Simon Emil Ammitzbøll, til Information.

- Spørgsmålene er Folketingets mulighed for at kigge regeringen i kortene, hvilket jo er noget af det væsentlige i det parlamentariske arbejde. Så lovkvaliteten bliver dårligere, hvis svarene ikke kommer til tiden, tilføjer han.

Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, vil ikke udelukke, at en minister ofte har behov for at hente hjælp uden for departementet til at svare på folketingsudvalgenes spørgsmål - hvilket tager tid. Men han undrer sig over det pludseligt opståede ekstra behov.

Opgørelsen viser, at erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) er sløjest til at svare på spørgsmål. Hun svarer kun rettidigt i 53 procent af tilfældene i tredje kvartal, skriver avisen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip