Læger advares: Bøder til afleverede ydernumre

Utilfredsheden blandt landets læger er så stor, at de tirsdag lukker deres klinikker og i stedet holder stormøde i Odense sammen med deres klinikpersonale.

8000 ventes der at komme til Odense Congress Center til taler og musik med det formål at skabe fælles fodslag blandt de praktiserende læger.

De har truet med at aflevere deres ydernumre og lukke klinikkerne, hvis den nye lov om almen praksis, som sundhedsminister Astrid Krag (SF) fremlægger tirsdag, bliver vedtaget.

Men de praktiserende læger står til bøder eller anklager om kontraktbrud, hvis de som bebudet afleverer deres ydernumre 1. september 2013, vurderer jurister i Sundhedsministeriet.

Det skyldes, at regeringens kommende lovforslag forlænger overenskomsten, så den ikke udløber 1. september 2013, men 1. september 2014.

Datoen er afgørende for, hvornår regionerne skal tilbyde lægebehandling og danskerne skal betale for at komme til læge.

I overenskomsten er der en bestemmelse om, at lægerne skal varsle deres opsigelse med seks måneder varsel, og dermed kan de først aflevere deres ydernummer i januar 2014, hvis de i juni beslutter at gøre det.

Regionernes chefforhandler Jens Stenbæk (V) kalder Sundhedsministeriets afgørelse klokkeklar.

- Lægerne er stadig forpligtet til at overholde den overenskomst, der er gældende, og give patienterne den sikkerhed, at der er god tid til at finde et alternativt tilbud, hvis deres egen læge afleverer sit ydernummer og lukker klinikken, siger han.

Han mener, at det ligger i lovforslaget, at man forlænger overenskomsten i endnu et år frem til 1. september 2014.

- Og dermed er varslingsperioden stadig gældende, siger han.

Den udlægning er Praktiserende Lægers Organisation, PLO, lodret uenig i.

- Overenskomsten udløber 1. september i år, og med den udløber alle forpligtelser, der er i overenskomsten, og dermed selvfølgelig også den aftale, vi tidligere har haft om, at man skal varsle ophør med seks måneders varsel, har Henrik Dibbern, formand i PLO, sagt igen og igen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip