Ledige akademikere i kommunerne skal i job

Der skal tages hånd om arbejdsløse akademikere.

Så ud over generelle lønstigninger er der i akademikernes nye overenskomst blevet sat penge af til projekter, der skal få ledige i arbejde - både på det offentlige og på det private arbejdsmarked.

Overenskomsten faldt natten til tirsdag på plads mellem Kommunernes Landsforening, KL, og Akademikernes Centralorganisation, AC.

- Det er en aftale, som udviser samfundsansvar for det store antal akademikere, som står udenfor arbejdsmarkedet, siger Lars Qvistgaard, formand for Djøfs Overenskomstforening for offentligt ansatte.

Formanden er tilfreds med, at forliget indeholder et beskæftigelsespolitisk element:

- Vi får nu både introduktionsstillinger for akademikere med mere end et års ledighed som i staten, og så igangsætter vi et projekt, der skal afklare allerede ansattes jobmuligheder i en privat virksomhed, siger han i en kommentar til forliget.

Lars Qvistgaard påpeger, at begge initiativer giver plads til nye medarbejdere - ikke mindst de ledige dimittender.

Akademikernes pension bliver også bedre end tidligere. Samtidig bliver akademikerne omfattet af fritvalgsordningen, som betyder, at den enkelte medarbejder selv kan bestemme, om forbedringen skal udbetales som løn eller indbetales på pensionen.

Den samlede pensionsprocent kommer op på 17,82 procent. Heraf kan den enkelte medarbejder vælge at få op til 1,42 procent udbetalt som almindelig løn.

- Vi har givet nogle indrømmelser på nogle af arbejdsgivernes krav om lønforhandling og arbejdstid. Men alt i alt er den samlede pakke for akademikerne på det kommunale område acceptabel, siger Lars Qvistgaard.

Den nye overenskomst bygger oven på den aftale, der blev indgået mellem KTO og KL i weekenden. Overenskomsten løber i to år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip