Lønkampen spidser til: Håndværkere presses

Danske håndværkere skal forberede sig på hård konkurrence fra billig og fleksibel arbejdskraft fra udlandet.

Sådan lyder det fra en af Danmarks største entreprenører, Phil & Søn.

Mellem 30 og 40 udenlandske firmaer har i løbet af det seneste år meldt sig ind i Dansk Byggeri, og deres ansatte kan arbejde til en lavere løn end danske håndværkere helt lovligt, skriver Berlingske.

Ifølge overenskomsten kan håndværkere nemlig arbejde for timelønninger ned til 113 kroner og samtidig arbejde op til 60 timer om ugen uden ekstra tillæg. En dansk håndværker får til sammenligning mellem 150 og 180 kroner i timen.

- Polakkerne er tilfredse med mindstelønnen. Vi ser en lønkonkurrence nu, vi ikke har set, før Østeuropa kom med i EU. Men vi bruger dem mest på grund af fleksibiliteten.

- De er parate til at arbejde 55 timer om ugen i fire uger og holde fri de to næste. De skal selvfølgelig overholde loven, og derfor kræver vi, at de opretter en dansk filial, siger direktør i Phil & Søn, Halldór P. Ragnarsson, til Berlingske.

Han pointerer, at entreprenørfirmaerne også er pressede af hård international konkurrence. For eksempel tabte danske firmaer udbygningen af metroen, som nu bygges af et italiensk konsortium, og på Femern Bælt har der sågar været interesse fra Kina.

3F forsøgte forgæves at få hævet mindstelønnen ved de seneste overenskomstforhandlinger. Forbundet mener, at arbejdsgiverne udnytter overenskomsten og truer polakkerne med en fyring, hvis de forsøger at forhandle sig til en højere løn.

Lønkampen i byggeriet bliver det store slagsmål fremover, og kampen vil også brede sig til andre brancher, mener arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet.

Dagens Gossip