Lykke Friis: Mere end rabat på spil

Alt tyder på, at Danmark får en samlet rabat på én milliard kroner på indtægtssiden i forhandlingerne om EU's langsigtede budget.

Men det er helt afgørende at have fokus på andet end rabatten. Der er nemlig langt vigtigere ting på spil, mener Venstres EU-ordfører, Lykke Friis.

- Alle tror nærmest, at Danmarks EU-medlemskab afhænger af, om vi får en rabat. Det er jo ikke tilfældet. Der er jo væsentligt større interesser på spil, når man ser på for eksempel forskningsmilliarderne frem for den ene rabatmilliard.

- Rabatten er kun en del af den diskussion, som budgettet drejer sig om. Det afgørende er det samlede billede, især hvor mange penge, der kommer til at gå til forskning, til uddannelse, til energiinfrastruktur, siger hun.

Lige nu ser det ud til, at den danske rabat kommer til at bestå af et engangsbeløb på 130 millioner euro om året, svarende til 970 millioner kroner.

De sidste millioner fremskaffes ved, at Danmark fremover skal betale mindre for at finansiere andre landes rabatter.

Og det er naturligvis godt, mener Lykke Friis, men:

- Vi har hele tiden sagt, at det er vigtigt, at Danmark får en rabat, det var et VK-forslag, men man skal altså også gå efter andre ting, og det er dét, der bliver det helt essentielle. Altså om der også er kommet nogle af de andre danske prioriteter med hjem.

- Og der kan man jo godt være bekymret, når man ser på, hvor der er skåret indtil videre, siger hun.

Men om der kommer til at blive skåret i elementer som disse vides ikke endnu. Alle 27 medlemslande skal være parat til at sige ja, før der er en endelig budgetaftale.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip