Meget nemt for unge under 18 år at købe cigaretter

Selvom aldersgrænsen for at købe cigaretter for tre år siden blev hævet fra 15 ti l18 år, så er det meget nemt for unge at købe smøgerne alligevel.

Det er Kræftens Bekæmpelse, der har undersøgt om kiosker og supermarkedere pverholder reglerne, og det gør altså langt fra.

Mere end 5.000 elever på landets efterskoler er blevet spurgt, og ud af dem der ryger svarer fire ud af fem, at de ofte kan købe cigaretter uden problemer, skriver Politiken.

- Det er helt afgørende, at vi får styr på det her. Når det gælder sundhed og rygning, er de unge målgruppe nummer et, for alle nye rygere rekrutteres her. Politikerne må gøre op med sig selv, om loven bare skal stå og se pæn ud, eller om den skal håndhæves, siger formanden for Forebyggelseskommissionen, Mette Wier.

Kræftens Bekæmpelse kræver mere mere kontrol af butikkerne og højere straffe for lovbrud.

Organisationen foreslår at indføre en tobakslicens. Det betyder, at butikker, der bryder reglerne, først skal have en stor bøde og helt miste licensen, hvis det gentager sig.

Minister for sundhed og forebyggelse, Astrid Krag, vil nu bede justitsministeren sørge for at politiet passer deres arbejde, og kontrollerer at unge under 18 år ikke kan købe cigaretter.

Dagens Gossip