Minister: Læger skal oplyse om lønforhold

Der må aldrig kunne opstå tvivl om lægers interesser, når de rådgiver myndighederne, slår sundhedsminister Astrid Krag (SF) nu fast efter kritik af lægers dobbeltrolle i forbindelse med HPV-vaccinen.

- Et samarbejde mellem industri og læger er både nødvendigt og gavnligt for patienterne, men det er afgørende for patienternes tillid, at der er åbenhed om samarbejdets omfang og karakter, skriver Astrid Krag i en mail til Ritzau.

Sagen handler om læger, der ifølge Politiken har opfordret myndighederne til at give HPV-vaccine til ældre kvinder og drenge, samtidig med at de har haft forbindelser til medicinalvirksomhederne bag vaccinen.

Der er ikke dokumentation for, at lægerne har handlet på baggrund af andet end faglige interesser, men tvivlen får alligevel ministeren til at reagere.

Hun henviser til den rapport, som en arbejdsgruppe under ministeriet har udarbejdet.

Arbejdsgruppen skulle være med til at skabe renere linjer i samarbejdet mellem lægerne og medicinalindustrien, og den har fremsat forslag om mere åbenhed, som nu er sendt i høring hos de relevante organisationer.

Astrid Krag er positiv over for mere åbenhed.

- Jeg synes, at arbejdsgruppen har ramt det meget godt med forslaget om, at borgerne ikke alene skal kunne se, hvilke læger der samarbejder med industrien, men også hvor meget vedkommende tjener på samarbejdet med virksomheden, skriver hun.

Lægeforeningen kritiserer ellers ministeren for ikke at gøre nok for at sikre, at der ikke opstår tvivl om lægers habilitet. Astrid Krag understreger, at hun er villig til at se nærmere på forholdene.

- Jeg er enig med Lægeforeningen i, at der ikke må kunne opstå tvivl om de rådgivende lægers habilitet. Og derfor er jeg parat til at se på, om den nuværende model eventuelt kan styrkes, skriver sundhedsministeren til Ritzau.

/ritzau/

 

Dagens Gossip