Minister: Lokofører uden skyld i dødsulykke

Det var næppe en menneskelig fejl, som fredag fik et hurtigtog til at køre af skinnerne i Paris-forstaden Brétigny-sur-Orge.

Sådan lyder meldingen fra den franske transportminister, Frederic Cuvillier.

- Heldigvis havde lokomotivføreren helt ekstraordinære reflekser og fik sendt en advarsel ud med det samme, som afværgede en kollision med et tog, der var på vej den anden vej og blot et par sekunder senere ville have smadret ind i de togvogne, der blev afsporet, siger han.

Togulykken, der er den værste i Frankrig i 25 år, har indtil videre kostet seks mennesker livet, men Frederic Cuvillier frygter, at dødstallet vil stige.

Ud over de seks døde, blev 30 såret i ulykken - otte af dem alvorligt.

Redningsfolk har arbejdet hele natten til lørdag for at sikre sig, at der ikke var flere passagerer i det forulykkede tog.

Men arbejdet skrider langsomt frem, og Frederic Cuvillier tilføjer, at det vil tage lang tid med efterforskningen, fordi togvognene er helt "sammenflettede".

Seks af togvogne blev ifølge det statslige togselskab SNCF afsporet ved ulykken. Togets tredje og fjerde røg først af skinnerne, og herefter fulgte de andre efter.

Toget var på vej fra Paris og skulle til byen Limoges, der ligger knap 400 kilometer sydvest for Paris. Ifølge en politikilde blev toget af uvisse grunde afsporet.

- Toget ankom til stationen i høj fart. Det delte sig i to af ukendte årsager. En togdel fortsatte med at rulle, mens den anden blev ved perronen, siger kilden.

En kilde fra det statslige franske togselskab SNCF siger imidlertid, at der ikke var noget problem med togets hastighed.

SNCF oplyser, at der var omkring 350 passagerer på toget, da det blev afsporet. Der var særlig mange passagerer om bord, fordi det er weekenden op til den franske nationaldag, Bastilledagen, på søndag.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip