Minister mægler i jagtstrid om dyr med unger

Miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) forsøger nu at gyde olie på vandene i den interne strid i hendes eget rådgivende udvalg Vildtforvaltningsrådet, om hvornår ynglende vilde dyr må skydes.

Danmarks Naturfredningsforening og Dyrenes Beskyttelse anklages for at sabotere samarbejdet i det bredt sammensatte råd, som samler de vidt forskellige synspunkter om jagt og vildtforvaltning.

Kritikken kommer fra landbrug, skovejere og jægere. Stridens kerne er en revision af reglerne for, hvordan man regulerer eller skyder vildt, som gør skade på blandt andet afgrøder og husdyr. Et område som Vildtforvaltningsrådet har arbejdet med siden februar.

Men resultatet vil de grønne organisationer ikke stå inde for.

De er derfor gået direkte til miljøministeren. I et fælles brev peger de på, at der som tidligere anbefalet af Dyreetisk Råd er brug for skrappere regler. Som udgangspunkt bør vilde pattedyr af hensyn til ungerne have fred i yngletiden.

Og ved akutte problemer med skadevoldende vildt skal Naturstyrelsen give en tilladelse til regulering. Præcis som det gælder for fuglevildt.

Kritikerne mener omvendt, at de grønne med deres enegang skader det fremtidige samarbejde i rådet og forsøger at gennemtvinge deres egne synspunkter.

- Der er ingen tvivl om, at det her er en svær problematik. På den ene side skal vi ikke have dyreunger, der lider sultedøden, og på den anden skal jægere og landbrug også have ordentlige rammer, siger miljøministeren i en skriftlig kommentar.

- Derfor håber jeg også, at parterne vil slå koldt vand i blodet til trods for sommervarmen, så vi har et konstruktivt forhandlingsklima, når Vildtforvaltningsrådet mødes igen i september.

Det er planen, at rådet her skal enes om en samlet indstilling til ministeren.

- Skal vi finde en løsning, skal man kunne se sagen fra alle sider. Og det synes jeg, at vi plejer at være gode til i Vildtforvaltningsrådet. Senest er vi rigtig godt i gang med at finde ud af, hvordan der bliver plads til ulven i Danmark, siger ministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip