Niels Helveg sætter Stampe på plads

Forsvarsordfører Zenia Stampe fører ikke Radikal politik ved at kritisere krigen i Afghanistan. Hun står fuldstændig isoleret. De Radikales folketingsgruppe har støttet indsatsen, som bygger på en klart FN-mandat, fra 2001 til nu.

Sådan siger Niels Helveg Petersen, som var De Radikales udenrigsminister i Nyrups regeringer fra 1993 til 2000.

- En enig Radikal folketingsgruppe stemte i 2001 for, at Danmark skulle følge et klokkeklart FN-mandat med soldater i Afghanistan. En enig Radikal folketingsgruppe har siden udformet strategien for vores indsats, siger Niels Helveg Petersen.

- Det er også en enig Radikal folketingsgruppe, der stod bag strategien om, at vi nu trækker os ud, fastslår han.

Til Berlingske siger Zenia Stampe, at: "Vi sendte vores soldater ud på en umulig opgave. Politikerne skulle aldrig have bedt soldaterne om at nedkæmpe Taliban, og forsøget på at indføre demokrati og kvinderettigheder var en fejl."

Niels Helveg Petersen kunne ikke være mere uenig med hende.

- Det er værdiløst at komme med de udtalelser. Det ændrer ikke en tøddel ved, hvad der er sket. Man kan ikke lave verdenshistorien om med tilbagevirkende kraft, siger han.

Spørgsmål: - Er det, Zenia Stampe siger, Radikal politik?

- Nej, det er det ikke.

Spørgsmål: - Skader det, når hun taler om krigens store omkostninger i dræbte og sårede?

- Jeg behøver ikke Zenia Stampes påmindelse om, at det har været dyrt i tab af menneskeliv og ressourcer. De, der har været med til at træffe disse beslutninger, har måttet gøre sig klart, at der var konsekvenser, siger Niels Helveg Petersen.

Danmark bør deltage i nye internationale operationer under FN-mandat, mener han.

Ja, hvis der er gode grunde og et FN-mandat, siger Niels Helveg Petersen.

/ritzau/

Dagens Gossip