Nødhjælp til Syrien rammer forkert

Den danske regering tager nu konsekvensen af, at nødhjælpen ikke i tilstrækkelig grad når frem til de mennesker i Syrien, der har brug for den. Derfor vil man nu ændre måden at støtte på, skriver Information.

Hidtil har Danmark kun ydet direkte støtte til en række organisationer, der arbejder efter det syriske regimes forskrifter og med dets tilladelse.

En ordning, der ifølge mange syriske og udenlandske iagttagere har resulteret i en skæv fordeling af nødhjælpen mellem regerings- og oppositionskontrollerede områder i Syriens massive humanitære krise. Men det skal nu ændres.

I første omgang har udviklingsminister Christian Friis Bach (R) afsat 15 millioner kroner til et projekt, der skal kortlægge mulighederne for at få støtte ind i oppositionskontrollerede områder uden den syriske regerings tilladelse.

- Der er et kæmpe problem i at få fordelt støtten internt i Syrien. Sådan har det været i halvandet år, og det er et problem, der har fyldt meget ved interne debatter hos donorerne, siger udviklingsministeren til Information.

Han har derfor valgt at omlægge den danske støtte, så den også går til oppositionsbaserede nødhjælpsgrupper.

- I første omgang laver vi dette projekt for at undersøge mulighederne for at få nødhjælp ind ad andre kanaler, siger Christian Friis Bach.

- Med baggrund i de erfaringer og forhåbentlig en større grad af organisering hos de organisationer, vi vil samarbejde med, er det vores plan at begynde at omlægge støtten og i højere grad at støtte alternative kanaler, så vi kan sikre, at den når de steder hen, hvor der er brug for den.

Omlægningen kommer efter længere tids rumlende kritik af nødhjælpsindsatsen, som også kom til udtryk ved en nylig donorkonference i Kuwait, hvor verdenssamfundet indvilgede i at støtte nødhjælpsarbejdet med 8,4 milliarder kroner.

Undervejs var der hård kritik af den nuværende ordning, hvor alle organisationer, der arbejder i Syrien skal være godkendt af regimet, og al nødhjælp skal passere igennem styrets hænder.

Det betyder blandt andet, at FN's nødhjælpskonvojer ikke kan krydse den tyrkiske grænse og bringe nødhjælp ind til den store mængde flygtningelejre, der ligger lige på den anden side af grænsen, fordi området kontrolleres af oppositionen.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip