Norge har udsigt til politik med få visioner

Norge går til valg med udsigt til en politik fra begge blokke, der har få visioner. Både de rødgrønne og de borgerlige er i deres programmer mere indstillede på at nyde de gode tider end at forberede sig på de dårlige, der kommer, når olien slipper op en dag.

Det mener Bjørn Stærk, der er klummeskriver i den norske avis Aftenposten.

Arbeiderpartiet har i de seneste otte år siddet på regeringsmagten med statsminister Jens Stoltenberg ved roret. Selv om han fortsat er populær blandt nordmændene, så er hans parti det ikke i samme udstrækning som tidligere.

- Arbeiderpartiet, der altid har haft et image af styringsdygtighed, har mistet det greb og dermed vælgernes tillid. Regeringen er ganske enkelt træt, siger professor Frank Aarebrot ved institut for sammenlignende politik ved universitetet i Bergen.

Opfattelsen deles af Aftenpostens politiske kommentator, Harald Stanghelle, som mener, at trætheden også udstiller et behov for nye idéer og nye løsninger på erkendte problemer.

- Det andet er, at der er forskellige måder at udvikle det norske velfærdssamfund på. De borgerlige er parate til en ny organisering af sundhedsvæsnet og skolesystemet med en form for privatisering, siger Harald Stanghelle.

Han tilføjer, at det store spørgsmål er, om Norge satser langsigtet nok på viden og innovation for at være parate med alternativer den dag, når oliefonden ikke længere kan bidrage med tusindvis af milliarder.

Uanset, hvad der sker, så vil en eventuel Høyre-ledet regering ikke være et systemskifte, men en nuanceforskel. Bortset fra den mulige koalitionspartner, Fremskrittspartiet, så er der ingen partier, der udfordrer samfundet.

- Der er bred enighed om at bibeholde en høj velfærd, der skal være finansieret af et højt skattetryk. Dermed bliver regeringens farve ikke så afgørende, understreger Harald Stanghelle.

/ritzau/

 

Dagens Gossip