Nyuddannede kæmper med SU-gæld

Alt imens regeringen har bebudet besparelser på SU'en, har stadig flere nyuddannede svært ved at betale deres studiegæld. Det skriver Information.

Fra 2010 til 2012 er antallet af misligholdte studielån steget med 27 procent, viser nye tal fra Statens Administration, og allerede i 2009 havde hver syvende nyuddannet problemer med at blive studiegælden kvit.

De stigende problemer med tilbagebetaling skyldes ifølge forbrugerøkonomer især den høje arbejdsløshed blandt unge og nyuddannede.

- Der er god grund til, at de unge stifter gæld og har svært ved at betale den tilbage, da vi i lang tid har været inde i en periode med stigende priser og ringere udsigt til job, siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen til Information.

- Men øget gældsætning er et kæmpe problem, fordi det trækker spor langt ind i ens fremtid, tilføjer han.

Økonomen er bekymret for, at en SU-reform kan betyde øget lånefinansiering af studierne:

- Tanken bag SU-reformen er vel at disciplinere folk til at blive hurtigere færdige, men jeg er bange for, at vi risikerer, at flere kommer ud med tung gæld eller dropper at tage en uddannelse, lyder det.

Formand for SU-rådet, Per Christian Andersen, deler bekymringen:

- Enhver form for logik tilsiger, at en kortere SU-periode betyder, at andelen af lån vil stige. Andre vil undlade at tage en videregående uddannelse - specielt dem fra uddannelsesfremmede miljøer.

- Men det er selvfølgelig et politisk valg, og det vil gøre det sværere at nå målsætningen om, at 60 procent skal have videregående uddannelse i 2020, siger han.

For Venstres uddannelsesordfører, Esben Lunde Larsen, giver oplysningerne stof til eftertanke.

- Tanken om, at man skal kunne lånefinansiere mere er bekymrende, og det er vigtigt, at vi er opmærksomme på disse perspektiver i en kommende SU-reform, siger han, men understreger dog, at han ikke vil lægge sig fast på nogen løfter.

Enhedslisten mener i forvejen, det er en dårlig idé at skære i SU'en.

Både De Radikales uddannelsesordfører, Uffe Elbæk, og SF's Lisbeth Bech Poulsen udtrykker bekymring over stigningen i antallet af misligholdte lån, men ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt det får indflydelse på indholdet af den kommende SU-reform.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip