Økonom: Dansk boligbyggeri for lavt

Skovlen går i jorden til et nyt boligbyggeri i et uhørt lavt tempo i disse år, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Og ifølge boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit er der grund til bekymring.

For selvom der i andet kvartal i år blev påbegyndt 1901 boligbyggerier, ligger niveauet kun en smule over fjerde kvartal 2012. De seneste kvartaler stikker tilmed ud som bundrekorder i statistikkens 15-årige historie.

- Uanset hvordan man vender og drejer tallene, så er konklusionen, at byggeaktiviteten fortsat er uhørt lav, siger Lise Nytoft Bergmann.

Da byggeaktiviteten var på sit højeste i første kvartal 2006, blev der påbegyndt 10.215 nye boliger.

Set i forhold til dagens tal på 1901 påbegyndte boligbyggerier betyder det, at for hver gang en gravko rullede ud på en ny byggeplads 100 gange i første kvartal af 2006 for at påbegynde et nyt boligbyggeri, så sker det kun cirka 19 gange i dag.

- Der er således tale om et meget drastisk fald i den danske byggeaktivitet indenfor en forholdsvis kort periode, siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun vurderer, at danskerne holder igen med at bygge helt ny bolig, blandt andet fordi det kan være svært at finde en byggegrund i et område, hvor man gerne vil bo.

- Men sådan bør det ikke være, siger boligøkonomen og uddyber:

- I de storbynære kommuner er det ikke ualmindeligt, at et hus, som har en utidssvarende størrelse, en dårlig planløsning eller en ringe vedligeholdelse koster 500.000 kroner mindre, end det et mere moderne nabohus kan sælges for.

Et nybygget hus på 140 kvadratmeter kan fås fra cirka 1.500.000 kroner inklusive nedrivning af et eksisterende hus og en skrabet gør-det-selv løsning til genetablering af haveanlæg, påpeger hun.

- Et nybygget hus kan sagtens vise sig ikke blot at være en løsning, som tilfredsstiller en boligkøbers ønske om miljøhensyn, godt indeklima og moderne planløsning, men også en løsning, som balancerer økonomien, siger Lise Nytoft Bergmann og tilføjer:

- På den baggrund er det en anelse uforståeligt, at den nuværende byggeaktivitet er så lav, som tilfældet er nu.

/ritzau/

Dagens Gossip