Ole Birk afsløret i tredobbelt usandhed

Du skal have dankortet klar næste gang, du skal til praktiserende læge. I hvert fald hvis det står til Liberal Alliance. Det vil nemlig ifølge partiets finansordfører, Ole Birk Olesen, give flere milliarder kroner i statskassen, hvis man indfører brugerbetaling for at besøge sin praktiserende læge:

- De fremmeste eksperter har siddet i Velfærdskommissionen og sagt, at man kan spare 4,3 milliarder kroner ved at indføre brugerbetaling på at gå til praktiserende læge, sagde Ole Birk Olesen i DR2-programmet Debatten.

Men det regnestykke kunne sundhedsminister Astrid Krag ikke få til at gå op:

- Ole, der er tre problemer ved det du siger. Regnestykket holder for det første ikke. Det (brugerbetalingen, red.) vil ikke få de penge i kassen, svarede ministeren igen i Debatten.

P1-programmet Detektor er dykket ned den rapport fra Velfærdskommissionen, som Ole Birk Olesen henviser til. Og det viser sig, at den liberale politikers regnestykke er tre milliarder fra virkeligheden.

I rapporten 'Fremtidens Velfærd - vores valg' fra Velfærdskommissionen kan man blandt andet læse denne konklusion:

"Brugerbetaling for sundhedsydelser og på hjemmehjælp kan give et bidrag på omkring 4-5 milliarder kroner om året."

Man kan altså hente 4-5 milliarder kroner på brugerbetaling, men vel og mærke hvis indfører brugerbetaling på en lang række af sundhedsydelser og hjemmehjælp. Eksempelvis for brug af vagtlæge, speciallæge, skadestue, sygehusindlæggelse, ældrepleje og brugerbetaling for besøg hos praktiserende læge.

Så når Ole Birk Olesen hævder, at man kan spare 4,3 milliarder, hvis man indfører brugerbetaling for praktiserende læger, er det altså ikke korrekt.

Hvis man indfører brugerbetaling for at gå til praktiserende læge, vil man kunne spare 1,4 milliarder, ifølge Velfærdskommissionens rapport. Og det er, hvis man vælger en model, hvor det vil koste 150 kroner for et besøg hos en praktiserende læge, 75 kroner for en konsultation og 20 kroner for en konsultation over e-mail eller telefon.

Ole Birk Olesens påstand var altså dermed skudt knap tre milliarder over målet.

I en mail til Detektor skriver Ole Birk Olesen, at hans hukommelse svigtede:

- Jeg må jo erkende, at min hukommelse spillede mig et puds, da jeg stod i Debatten.

Videre forklarer han, at de 4,3 milliarder er udbyttet af Liberal Alliances samlede forslag til brugerbetaling, hvor kun en del af beløbet rent faktisk vil komme fra brugerbetaling på besøg hos praktiserende læger - og det ærgrer politikeren:

- Den del, der handler om praktiserende læger giver ganske rigtigt kun 1,4 milliarder kroner. Det er hele pakken, som giver 4,3 milliarder kroner, så det jeg sagde i Debatten, var ikke korrekt og det ærgrer mig meget, skriver Ole Birk Olesen i en mail til Detektor.

 

Dagens Gossip