Paven raser mod økonomiens diktatur

Den nye pave Frans skiller sig på ny ud fra sine forgængere og anklager økonomisk spekulation og korruption for at være skyld i, at millioner af mennesker sulter og dør.

Talen er den seneste i en række, hvor der lyder hårdtslående kritik fra den argentinsk-fødte pave.

I talerne har han beskrevet og fordømt "økonomiens diktatur" og satsningen på materielle værdier.

- Det er velkendt og en kendsgerning, at det nuværende produktionsniveau er tilstrækkeligt, og alligevel må millioner af mennesker stadig lide og dø af sult. Det er i sandhed en skandale, siger paven i en tale til FN's landbrugsorganisation, FAO, der har hovedkvarter i Rom.

Pave Frans har gentagne gange opfordret til at gøre noget ved fattigdom og sætte fokus på de fattige, siden han i marts afløste pave Benedikt.

Han har gjort det til sin mission at revitalisere Vatikanet og den katolske kirke, der har været martret af skandaler. Blandt de værste er præsters seksuelle overgreb på børn gennem mange år.

- En måde må findes, som sætter enhver i stand til at nyde jordens frugter og ikke bare lukke en afgrund mellem de rige og de, som må stille sig tilfreds med de krummer, der falder af bordet, opfordrer han.

- Der er behov for at gå op imod de kortsigtede økonomiske interesser og en mentalitet om magten hos de relativt få, som udelukker flertallet af verdens folk, lyder hans meget kontante kritik.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip