Pia Kjærsgaard indtager Folketingets ledelse

Socialdemokraternes Mogens Lykketoft er enstemmigt blevet genvalgt til at fortsætte som Folketingets formand. Men han får en ny kollega i Folketingets præsidium, som ud over formanden består af fire næstformænd.

Dansk Folkepartis forhenværende formand Pia Kjærsgaard afløser nemlig sin partifælle Søren Espersen på posten som anden næstformand i Folketinget.

Dermed får Pia Kjærsgaard en central placering i den daglige ledelse af Folketinget, og hun kommer til at sidde i formandsstolen og bede sine kolleger i Folketinget om at huske de korrekte tiltaleformer under de lange debatter i folketingssalen.

Men også på mange andre punkter vil Pia Kjærsgaard få indflydelse på det daglige arbejde i Folketinget.

Formelt har Mogens Lykketoft ansvaret for den øverste ledelse i Folketinget, og han skal fortsat lede forhandlingerne i Præsidiet.

Men Mogens Lykketoft skal rådføre sig med de øvrige præsidiemedlemmer og tilstræbe enighed om beslutningerne om administrationen, det parlamentariske arbejde og offentlighedens adgang til Folketinget.

Det er blandt andet Præsidiet, som har behandlet forslag om nye debatformer i Folketinget og planer om at åbne Christiansborgs tårn for offentligheden og give plads til en restaurant, så flere kan få et førstehåndsindtryk af parlamentet.

Præsidiet repræsenterer samtidig Folketinget udad til. Det er eksempelvis Folketingets formand, som tager imod dronningen, når hun den første tirsdag i oktober deltager i Folketingets åbning.

Ud over Pia Kjærsgaard fortsætter Venstres Bertel Haarder, De Radikales Marianne Jelved og SF's Holger K. Nielsen som del af Præsidiet.

Dagens Gossip