Politiker træt af nye kræft-advarsler

Den ene dag beskytter kaffe mod tarmkræft, næste dag er kaffe den visse død.

Sundhedsstyrelsen bør derfor lave en kræft-kanon, hvor man opstiller en målestok for kræft-risici for at bringe lidt orden i kaos.

Det mener Martin Geertsen (V).

- Efter at have set DR's 21 Søndag tror jeg, at mange mennesker er temmelig forvirret over, om det nu pludselig er lige så farligt at spise franskbrød og drikke kaffe om morgenen som at ryge 20 Kings om dagen, siger han.

Stegte, bagte og grillede fødevarer med stivelse, der varmes op til over 120 grader, danner det kemiske stof akrylamid, der er kræftfremkaldende. Det har forskere fra DTU-Fødevareinstituttet netop påvist.

Cigaretter danner desuden store mængder akrylamid i blodet.

Sundhedsstyrelsen bør derfor overveje at bringe lidt orden i kaos. Det er farligt at leve, men spørgsmålet er, om alting her i livet er lige farligt, siger Martin Geertsen.

Martin Geertsen advarer om, at en sidestilling af alle former for kræft-risici risiker at ende med en apatisk befolkning:

- Hvis ikke vi på en eller anden måde rangordner faren ved vores måde at leve på, kan vi jo ende med, at befolkningen ganske enkelt lukker øjne og ører for alle de advarsler, som dagligt fyger ud igennem medierne, siger Martin Geertsen.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) vil ifølge DR tage kontakt til EU og få klarhed over, hvad der kan gøres. Men det er slet ikke nok, mener Enhedslistens gruppeformand og miljøordfører Per Clausen.

- Det er ikke tilstrækkeligt, at fødevareministeren tager sagen op i EU. Vi kan ikke vente i halve eller hele år på EU-systemet. Der skal gribes ind omgående i Danmark, siger han.

Sammenhæng mellem akrylamid og kræft blev først påvist i 2002.

Således fandt svenske forskere ved et tilfælde stoffet i fødevarer tilbage i 2002 og havde allerede dengang en stærk mistanke om, at man havde fundet et kræftfremkaldende stof.

Siden har undersøgelser vist forskellige resultater, men nu mener DTU Fødevareinstituttet altså, at der er grund til for første gang at advare offentligt om stoffet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip