Politikere: Vi er magtesløse over for læger

I protest mod regeringens lovforslag mødes de praktiserende læger til stormøder landet over - og indtil videre har der været massiv opbakning til PLO's linje og til forslaget om, at lægerne skal skaffe sig af med deres ydernumre i protest.

Men også i den anden lejr - hos regionerne - er der massiv opbakning til Danske Regioners opgør med de praktiserende læger.

DR Nyheder har været i kontakt med 121 ud af i alt 204 regionrådsmedlemmer i en rundspørge blandt landets regionspolitikere, og her er der massiv opbakning til regionernes kurs over for de praktiserende læger og til sundhedsminister Astrid Krags lovforslag.

Hele 80 procent af regionspolitikerne mener, at de har for lidt indflydelse på almen praksis.

Bent Larsen, Venstres gruppeformand i Region Hovedstaden, giver udtryk for den generelle holdning hos regionspolitikerne.

- Regionerne betaler 99,5 procent af de praktiserende lægers honorarer, og det løber jo op i mange milliarder, men vi har ikke haft nogen ledelsesret til at få mest muligt ud af de her penge. De praktiserende læger kan simpelthen vetoe alt, så status quo opretholdes, siger han til DR Nyheder.

Ifølge Bent Larsen har lægerne blokeret for eksempelvis at ansætte en lægevagt i et sundhedshus, så patienterne lettere kunne komme til læge uden for almindelig åbningstid.

Lægerne har også afvist regionernes ønske om at kigge lægernes efteruddannelsesniveau og deres behandlinger af patienterne mere i kortene.

Anklagerne afvises dog blankt af de praktiserende lægers organisation, som anfører, at de fleste sager afsluttes i enighed i udvalgene.

Baggrunden for konflikten er, at de praktiserende læger reelt har haft vetoret i de regionale samarbejdsudvalg, hvor de har siddet på halvdelen af pladserne, mens regioner og kommuner har siddet på den anden halvdel.

Men med regeringens lovforslag trækkes planlægningen af praksisområdet ud af samarbejdsudvalgene og over i de nye praksisplanudvalg, hvor lægerne ikke skal have en plads. I disse magtfulde udvalg lægges planerne for regionens sundhedstilbud, og de bestemmer bl.a., hvor nye lægepraksisser og klinikker skal placeres.

Og netop regionernes krav om at holde de praktiserende læger ude af praksisplanudvalgene er et kardinalpunkt i striden mellem PLO og regionerne.

Det vurderer professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, Kjeld Møller Pedersen, fordi det grundlæggende ændrer magtbalancen - og det er ikke til de praktiserende lægers fordel:

- De praktiserende læger er så i gåseøjne skubbet ned i et rådgivende udvalg, men sidder altså ikke med ved bordet om, hvad der konkret bliver besluttet. Og det er jo et radikalt skift fra i dag, hvor man sidder med ved bordet ligeværdigt og med samme antal repræsentanter, siger han til DR Nyheder.

Næsten 80 procent af de adspurgte regionspolitikere støtter også regeringens lovindgreb.

Hvad konflikten ender med, ved man ikke endnu. Ministeren har forlænget regionernes aftale med de praktiserende læger, så den løber et år længere - frem til 1. september 2014. Lovforslaget er nu sendt i høring, og i en kronik i Politiken tirsdag lovede Astrid Krag, at hun vil lytte til de indsigelser og bekymringer, som parterne har, inden en ny lov bliver gennemført.

Adjungeret professor ved Ålborg Universitet Jes Søgaard vurderer, at de praktiserende læger stadig kan få en plads i de magtfulde udvalg - men den bliver mindre end før.

- Hvis man på en eller anden måde kan få det skruet sammen juridisk, så de praktiserende læger var med i planlægningsudvalgene, men ikke havde vetoret, så kunne de fleste nok se en fordel i, at de praktiserende læger sad med ved bordet, for de ved jo rent faktisk noget om deres praksissektor og patienterne, siger han til DR Nyheder.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip