Redningsvest-påbud kræver folkelig accept

Danskere skal ikke tvinges til at tage en redningsvest på, når de sejler. Ikke endnu i hvert fald. Det mener Søsportens Sikkerhedsråd, der frygter en trodsreaktion, hvis ikke loven har tilstrækkelig folkelig opbakning.

- Vi mener, at brugen af redningsveste er det enkelttiltag, der vil forhindre flest drukneulykker, og vi har også en stor kampagne, "Brug Vesten", der skal fremme brugen af redningsveste.

- Men vi mener ikke, det på nuværende tidspunkt er det redskab, der ligger forrest, siger sekretariatsleder Sten Emborg til Ritzau.

Søsportens Sikkerhedsråd er en selvstændig institution under Søfartsstyrelsen, der arbejder for at øge sikkerheden til søs, lidt ligesom Rådet for Sikker Trafik arbejder for sikkerheden på land.

Flere organisationer sammenligner netop et påbud om at bruge redningsveste med påbuddet om at bruge sikkerhedssele, når man kører bil, men her pointerer Sten Emborg, at der er en klar forskel.

- Når du snakker bilisme, så sidder vi på forsædet eller bagsædet, og det er en ensartet situation. Her er den obligatoriske brug af sikkerhedsseler nem at administrere, og det er klart virkningsfuldt.

- Men når man snakker om at sejle, så sker sejlads jo på alle mulige måder. Alt fra, at man sidder på en færgelignende kølbåd, til at man har en meget risikobetonet kajaksejlads, siger han.

Det er ikke sådan, at Søsportens Sikkerhedsråd er entydigt imod en lov, der påbyder brugen af redningsveste ved sejlads. Lige nu er bare ikke det rette tidspunkt at indføre sådan en lov, mener sekretariatslederen.

- Vi vurderer løbende, om påbud vil være det bedste. Et påbud kræver, at det bliver administreret og håndhævet, og det kræver, at der er en grad af folkelig accept af det.

- Vi vil jo nødig have, at der ikke kommer en "vi vil da blæse på, hvad myndighederne siger"-holdning og en trodsreaktion, så det ender med folk bruger redningsveste mindre, siger han.

Rådet vurderer fortsat, at den bedste måde at få redningsvestene om halsen på landets sejlglade danskere er ved at oplyse og forsøge at påvirke folks holdninger.

/ritzau/

 

Dagens Gossip