Reform af erhvervsskoler skudt til hjørne

Statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) næste store prestigeprojekt, en storstilet reform af landets erhvervsuddannelser, er sat afgørende tilbage, inden det overhovedet er kommet op at flyve, skriver Politiken onsdag.

På grund af dyb intern uenighed måtte et regeringsnedsat udvalg bestående af repræsentanter fra blandt andet LO, DA og regeringen tirsdag helt opgive at komme med anbefalinger til den reform af erhvervsuddannelser, som statsministeren selv har fremhævet som en af efterårets store politiske satsninger.

LO-sekretær Ejner K. Holst beklager, at det ikke lykkedes at nå til enighed i udvalget.

- Det er vi forfærdelig kede af, siger han til Politiken og forklarer, at LO og DA allerede i slutningen af maj nåede til enighed om et fælles papir, som imidlertid ikke kunne imødekommes af regeringen.

Arbejdsmarkedets parter har i deres fælles papir lagt stor vægt på et af de borgerlige hovedkrav under de igangværende forhandlinger om en folkeskolereform, nemlig at det skal kræve mindst bestået i dansk og matematik fra folkeskolens afgangsprøve at blive optaget på en erhvervsuddannelse.

Et krav, som regeringspartierne under folkeskoleforhandlingerne har afvist at imødekomme.

- Vi har sagt, at en forudsætning for at komme ind i erhvervsuddannelsessystemet er, at man kan læse og skrive på minimum et 2-tal. Det er en af knasterne i folkeskolereformen, det ved vi jo godt, men vi kan bare se, at kan man ikke læse og skrive på et fornuftigt niveau, så har man rigtig svært ved at begå sig i erhvervsuddannelsessystemet, siger Ejner K. Holst.

Direktør Henrik Bach Mortensen, Dansk Arbejdsgiverforening, kalder det "rigtig ærgerligt", at arbejdet er endt uden resultat. Han betoner, at arbejdsmarkedets parter var enige om, hvad der skulle til:

- Hvis vi skal løse erhvervsuddannelsernes problem, er det nødvendigt at indføre adgangskrav til dem for at sikre et højt niveau, siger han til Politiken.

Det har ikke været muligt for Politiken at træffe undervisningsminister Christine Antorini (S) for en kommentar. På ministeriets hjemmeside nøjes hun med at konstatere, at Erhvervsuddannelsesudvalget har afsluttet arbejdet.

Hun tilføjer, at udvalget har "haft nogle interessante og konstruktive drøftelser, som dog ikke er mundet ud i konkrete anbefalinger".

Ministeren pointerer samtidig, at regeringen alligevel vil komme med et reformudspil til efteråret.

- Regeringen nu vil fortsætte sit arbejde for, at de unge og voksne, som ønsker en erhvervsuddannelse, sikres målrettede tilbud af høj kvalitet, så de kan bidrage til Danmarks vækst og velstand, udtaler Antorini på ministeriets hjemmeside.

/ritzau/

Dagens Gossip