Ringe matematikkundskaber giver tur i RKI

Antallet af dårlige betalere stiger med raketfart. Især unge har ifølge Politiken svært ved at styre finanserne og ender i RKI's frygtede skyldnerregister.

Men måske kan det voksende samfundsproblem løses relativt enkelt. En helt ny undersøgelse, udarbejdet af bankernes fællesorganisation, Finansrådet, viser nemlig, at matematikkundskaber giver et langt bedre billede af risikoen for at havne i RKI end eksempelvis indkomst og uddannelsesniveau.

Tendensen er klar: Jo dårligere karakterer eleverne får i matematik, desto større er risikoen for, at de ender som dårlige betalere, viser undersøgelsen, der dels er baseret på 9.-klasse-elevers karakterer i årene 2006-12, dels sammenholder den næsten kvarte million borgere, der er registreret i RKI, med en række andre sociale og uddannelsesmæssige forhold - herunder altså indkomst og uddannelse.

- Det her er lidt af en øjenåbner. Og selv om man selvfølgelig skal være varsom med firkantede konklusioner på denne type af statistik, ser det ud til, at gode matematikkarakterer og -færdigheder kan være med til at begrænse antallet af dårlige betalere, siger Niels Storm Stenbæk, cheføkonom i Finansrådet, til Politiken:

- Når vi ved, hvor mange unge der kommer galt af sted på det her felt, er der alt mulig grund til styrke matematikundervisningen eller endnu bedre: gøre privatøkonomisk forståelse til en integreret del af undervisningen, siger han.

226.000 danskere var i januar i år registreret som dårlige betalere i RKI. Det er en stigning på 13 procent siden 2010. 55.000 af de dårlige betalere er under 30 år, viser statistikken fra RKI.

Også indsattes børn ender ofte som kriminelle

Når far eller mor kommer i fængsel, stiger børnenes risiko for selv at ende som kriminelle. Det konkluderer cand.scient.pol og ph.d. Rikke Fuglsang Olsen

Flere får fængselsdomme, og dermed er det rimeligt at antage, skriver Politiken mandag, at der også er flere børn, som i løbet af opvæksten oplever at have en forælder, der sidder i fængsel. Det skønnes, at mellem 4.000 og 7.000 børn har en forælder, der sidder i fængsel.

Det er kendt, at det er belastende for barnet at vokse op i et miljø, hvor den ene eller begge forældre er kriminelle - det vil sige dømte, men ikke nødvendigvis fængslede, men i afhandlingen konkluderer Rikke Fuglsang Olsen, at det er en ekstra dråbe i bægeret, hvis far eller mor også skal en tur i fængsel. Børn af kriminelle har en forøget risiko for selv at havne i kriminalitet en dag, og hvis far eller mor har siddet i fængsel, mens børnene voksede op, er der endnu større risiko for, at de selv begår forbrydelser senere i livet.

- De er i forvejen en udsat gruppe, og det her er så en ting oveni, og det kan spores. De børn, der har haft en forælder i fængsel, har en forøget risiko for at begå ejendomskriminalitet og ungdomskriminalitet, siger Rikke Fuglsang Olsen.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip