Sælgere vil have stram jobklausul-lov

Hvis du skal arbejde her, må du ikke søge job hos konkurrenterne i op til to år efter, du er stoppet hos os.

Den type krav bliver stadig flere danskere mødt med, når de skal skrive under på ansættelseskontrakten, fastslår produktivitetskommissionen i en ny rapport.

Hos sælgerne er det flere hver femte, der i dag er bundet af en klausul. Andelen af klausuler faldt ellers med 30 procent under den økonomiske højkonjunktur fra 2001 til 2009.

Men siden krisen ramte i efteråret 2008 er jobklausulerne vokset frem med 12 procent.

Det er noget skidt, siger landsformand i fagforeningen Business Danmark med 28.000 medlemmer inden for ansatte inden for salg, marketing og rådgivning, Jens Neustrup Simonsen.

- Medarbejderne bliver underlagt kæmpe bindinger og kan jo ikke bare søge frit hos konkurrenten. Og det betyder, at vi ikke ser de gode medarbejdere komme rundt i virksomhederne. Og det bremser produktiviteten i samfundet generelt, siger han til Newspaq.

Fra sine medlemmer ved Jens Neustrup Simonsen, at det er svært at tale sig ud af en klausul, når ansøgerfeltet bugner af velkvalificerede konkurrenter til jobbet.

- Man kan selvfølgelig sige nej til en klausul. Men man ved jo udmærket godt, at arbejdsgiveren som regel sidder med det længste strå ved en ansættelsessamtale. Der er ansøgeren tilbøjelig til at sige 'ja', så tager vi en kunde- og konkurrenceklausul med, siger han til Newspaq.

Selvom den danske model bygger på aftaler mellem arbejdmarkedets parter frem for indblanding fra lovgiverne, så ønsker Business Danmark, at politikerne skrider ind over for den udbredte brug af klausuler.

- Det er nok svært at fjerne de her klausuler helt. Men man kan i hvert fald skærpe reglerne sådan, at det ikke er en stor del af arbejdsmarkedet, der har klausulerne, men kun ganske få brancher, siger Jens Neustrup Simonsen.

Han nævner, at flere danskere kommer i klemme i urimelige klausuler, fordi flere mindre virksomheder bliver opkøbt og bliver til store kæder. Mange medarbejdere bliver dermed forhindret i at skifte til mindre virksomheder, der måske kun har en lille andel af markedet.

Sammen med en strammere lovgivning kunne Business Danmark-formanden tænke sig, at cheferne betalte dyrt for at binde medarbejderne til jobbet.

- Hvis man absolut mener, det er nødvendigt, må man også betale ved kasse et, netop fordi det giver kæmpe bindinger for en medarbejder. Og det skal stå i rimelighed i forhold til det, som arbejdsgiveren mener, medarbejderen bidrager med, siger Jens Neustrup Simonsen.

Dagens Gossip