Social dumping et stigende problem

Social dumping i Nordjylland er et stigende problem - og det er blandt andet de private, der er er synderne, oplyser DR Nordjylland.

Det oplever byggegruppen ved 3F Aalborg, som i denne uge har fundet flere byggerier, hvor udlændinge arbejder til for lav en løn.

Formand Reidar Kogstad fra byggegruppen fortæller:

- Det er et stigende problem. Vi har mange sager, vi skal ud og følge op på, og vi får flere anmeldelser, end vi kan nå at reagere på lige i øjeblikket.

For øjeblikket har 3F 25 verserende sager om social dumping i Nordjylland.

Og selv om fagforeningen primært går ind i de store sager, så oplever de også en stigning i antallet af private personer, som hyrer håndværkere for billigt.

Nogle private bestiller en håndværker, som kommer med en underentreprenør, som har udlændinge ansat på en for lav løn.

- Vi har også en helt andet kategori af private, der simpelthen efterspørger og opsporer den her billige arbejdskraft på internettet og selv ansætter folk direkte hos dem selv, siger Reidar Kogstad.

Og den tendens har alvorlige konsekvenser, siger arbejdsmarkedsformer Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet:

- De virksomheder, der skal leve af at udføre opgaver fra de private, får jo ikke de opgaver. Det vil sige, at de bliver nødt til at fyre danskere, og dermed bliver konsekvensen stigende arbejdsløshed. Og det betyder, at de virksomheder, som skulle bære opsvinget inden for bygge- og anlægssektoren, ikke får opgaver nok.

Dagens Gossip