Søren Espersen forstår kommunist-stikkerliste

Det er helt forståeligt, at modstandsfolk indtil 1955 lavede lister over medlemmer af Danmarks Kommunistiske Parti (DKP), fordi de frygtede, at DKP'erne ville være 5. kolonne ved en sovjetisk invasion. I 1953 fik hjemmeværnet listerne, som blev brændt i 1955.

Det siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen om afsløringer fra en tidligere hjemmeværnsmand til Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Dengang var der en stemning, hvor vi var meget tæt på at komme i krig med Sovjet-Rusland. I 1956 kom invasionen i Ungarn.

- Jeg har fuld forståelse for, at man lokalt ville finde ud af, hvem der var 5. kolonne og ville assistere sovjetrusserne, når de kom til Danmark, siger Søren Espersen.

Efter 2. verdenskrig blev listerne samlet af et hemmeligt netværk af modstandsfolk. Danmark var truet, da kommunisterne i 1948 tog magten i Tjekkoslovakiet.

Da troede statsminister Hans Hedtoft (S), at Den Røde Hær kom, mens han overnattede på Gjorslev Gods i Sydsjælland, siger Søren Espersen.

- Det viser de papirer, man nu har åbnet i Østeuropa. Med fuldt færdige invasionsplaner tidligt i 50'erne. Det blev ved til sidst i 70'erne. Truslen var meget reel. Kommunister omkring DKP og Land og Folk var i dén grad sovjettro, siger Søren Espersen.

- De havde efter al sandsynlighed stillet sig på sovjetmagtens side, hvis de havde fået magt, som de havde agt. Det var forståeligt, at man i dén situation holdt øje med naboen. Det hører til enhver patriotisk pligt.

Søren Espersen forstår, hvorfor ministre i 50'erne tav i Udenrigspolitisk Nævn, hvor der sad DKP'ere.

- Der var ting, som desværre ikke kunne siges i nærhed af DKP'ere, som dengang blev betragtet som en 5. kolonne i Danmark.

- Den socialdemokratiske statsminister H.C. Hansen handlede (i 1957) helt på egen hånd fuldstændigt udenom Folketinget, da han tillod amerikanske a-våben på Grønland, siger Søren Espersen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip