Stor aftale om skattefuskere i hus

Kampen mod internationale skatteunddragere bliver intensiveret, lyder budskabet fra verdens førende industrilande, som har landet en aftale på G8-topmødet i Nordirland.

- Skattemyndigheder verden over skal automatisk dele informationer til bekæmpelse af skatteunddragelse, hedder det i aftalen fra de otte lande.

Yderligere er tilføjet, at "landene skal ændre regler, der tillader selskaber at flytte deres indkomster over grænser for at undgå skattebetaling, og multinationale selskaber skal rapportere til skattemyndighederne, hvad og hvor de betaler skat."

Både Storbritannien og USA har haft markante udmeldinger om skat under mødet i Nordirland.

Det Hvide Hus har slået fast, at ny lovgivning skal sikre, at selskabsejere ikke skal kunne gemme sig bag uigennemskuelige konstruktioner.

- USA opfordrer fortsat på det kraftigste til, at man aftaler en omfattende lovgivning, der kan sikre, at informationer om det retmæssige ejerskab kommer frem i lyset.

- Det indebærer krav om at identificere sig og godkende ejerskabsoplysninger, når selskabet dannes, hedder det fra Det Hvide Hus.

Storbritannien har under det igangværende G8-topmøde nævnt, at det vil indføre nye regler på skatteområdet snarest, idet briterne vil tvinge hemmelige skuffeselskaber til at kaste deres kappe af anonymitet.

Den britiske premierminister, David Cameron, har gjort opstramning af skattepolitikken og gennemsigtighed til politiske mærkesager.

Camerons tiltag skal også gøre noget ved selskaber som Google, Amazon og Starbucks, som angiveligt slipper for let om med skattebetalingen.

Antikorruptionsgruppen Global Witness' direktør, Gavin Hayman, har været skeptisk over, om det fører til noget.

- Troværdigheden i dette afhænger af Det Hvide Hus' evne til at føre denne lovgivning igennem. USA har tidligere afgivet løfter i forhold til dette - og der skete ikke så meget, siger Hayman ifølge Reuters.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip