Store demonstrationer på vej i Egypten

Både sekulære grupper og støtter af den afsatte egyptiske præsident Mohamed Mursi har fredag planlagt store demonstrationer, hvor de blandt andet vil mindes de døde, der har mistet livet i kampen mod det militære styre i landet.

Demonstrationerne kommer dagen efter, at en anden tidligere præsident Hosni Mubarak blev løsladt fra varetægt og overflyttet til et hospital.

Protesterne sker også i kølvandet på, at regeringen har indledt en serie anholdelser af højtstående medlemmer af Det Muslimske Broderskab.

Den sekulære 6. April Bevægelse har planlagt optog i protest mod Mubaraks løsladelse, og gruppen fordømmer beslutningen om at sætte den 85-årige ekspræsident fri, hvilket de kalder en "afvigelse fra revolutionens vej."

Mubarak er fortsat anklaget for flere forhold, blandt andet for medskyld i drab på mange hundrede demonstranter, før han blev væltet i 2011.

Støtter af Morsi har planlagt demonstrationer på dagen, som de kalder "Martyrernes Fredag".

De har planlagt 28 protestoptog, som indledes fra forskellige moskeer i Kairo.

Det Muslimske Broderskab har beskyldt Egyptens midlertidige regering for at forsøge at genoplive Mubaraks styre, der sluttede efter 30 år i 2011.

Mange hundreder har mistet livet i voldsomme kampe mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker de seneste uger.

Uroen i landet eskalerede, efter politiet har ryddet to store protestlejre i Kairo, hvor medlemmer af Det Muslimske Broderskab opholdt sig, efter Mohamed Mursi blev afsat 3. juli.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip