Stort byggefirma skjulte arbejdsulykker

- Ingen ambulance.

Sådan lød byggelederens ordre, da polske Andrzej Strugala i februar fik en slem forvridning i knæet efter et fald på flere meter på byggepladsen Navitas på havnen i Aarhus.

En ambulance ville nemlig alarmere Arbejdstilsynet om ulykken, og det ønskede byggelederen hos Pihl & Søns polske underentreprenør Budomex ikke.

I stedet blev Andrzej Strugala iført sit private tøj og kørt på skadestuen i en kollegas bil, skriver Politiken.

Først to uger senere, da Arbejdstilsynet kom på uanmeldt besøg på byggepladsen, hvor Pihl & Søn opfører en ingeniørhøjskole, fik tilsynet nys om ulykken - og to andre ulykker blandt de polske arbejdere.

Ingen af de tre ulykker blev anmeldt til Arbejdstilsynet, hvilket er lovstridigt. Ifølge kontorchef i Arbejdstilsynet Jens Skovgaard Lauritsen er det "alvorligt", når arbejdsgivere ikke indberetter ulykker.

- Arbejdsgiveren har en helt klar pligt til at sikre, at arbejdet både bliver planlagt og udført fuldt forsvarligt, siger han til Politiken.

Det sker ikke desto mindre ofte, at ulykker ikke indberettes.

- Vores vurdering er, at cirka halvdelen af alle arbejdsulykker ikke bliver anmeldt, siger kontorchefen.

Der findes ikke statistik over, om udenlandske firmaer i højere grad end danske undlader at indberette. Men både Arbejdstilsynet og byggeriets fagforeninger har en klar formodning om det.

- Det kan tænkes, at man er mindre tilbøjelig til at tage på skadestuen med en ulykke, siger Jens Skovgaard Lauritsen.

I 2012 har der været fire dødsulykker i byggeriet. Tre af de omkomne er polakker, viser nye tal fra Arbejdstilsynet. Og udlændinge rammes oftere af arbejdsulykker generelt end danskere: Set i forhold til gennemsnittet er udlændinge udsat for 60 procent flere.

 

Dagens Gossip