Syrisk minister takker russiske venner

En russisk-amerikansk aftale og plan for kemisk afvæbning af styret i Syrien bliver mødt med glæde i Syriens regering.

Syriens minister for et forenet Syrien, Ali Haidar, har kun positivt at sige om aftalen, der lørdag blev indgået med det formål, at Syrien skal udlevere kemiske våben til internationale observatører, hvorefter våbnene skal destrueres inden udgangen af juni 2014.

- Det er en sejr for Syrien, og den er opnået takket være vore russiske venner.

- På den ene side hjælper den syrerne med at komme ud af den aktuelle krise, og på den anden side har den bidraget til at afværge en krig mod Syrien, siger Ali Haidar til nyhedsbureauet Ria Novosti.

Aftalen mellem den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, og hans amerikanske kollega John Kerry kom i stand, efter en tre dage lang forhandling i kølvandet på USA's intentioner om at udføre en militær lynaktion mod Syrien.

Planerne om en militæraktion blev søsat, efter at et større giftgasangreb fandt sted i Damaskus 21. august, og russernes mål med afvæbningsaftalen var at forhindre et amerikansk angreb.

De syriske oprøre, som havde håbet på amerikansk militærstøtte til at nedkæmpe præsident Bashar al-Assads styre, er derimod ikke begejstrede for initiativet.

Et medlem af det militære råd Qassim Saadeddine fordømte lørdag aftalen mellem de to stormagter.

- Lad Kerry-Lavrov-planen gå ad helvede. Vi afviser den og vil ikke beskytte inspektørerne eller lukke dem ind i landet, siger Qassim Saadeddine.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip