Trods K-nej: Reform kan træde i kraft i 2014

Trods konservativt veto kan omkring 80 procent af den skoleaftale, som regeringen i sidste uge indgik med Venstre og Dansk Folkeparti, blive til virkelighed allerede næste år.

Det skriver Politiken.

Vurderingen kommer fra flere eksperter på området, og der åbnes dermed for, at skoler og kommuner eksempelvis kan indføre mere motion i skoledagen, engelsk fra 1. klasse og tysk eller fransk fra 5. klasse på elevernes skoleskemaer fra 2014.

- Man vil kunne gennemføre det meste af indholdet i skoleaftalen allerede fra 2014. Punkt for punkt kan de fleste ting implementeres, siger Jørgen Søndergaard, formand for Skolerådet og direktør i Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), til Politiken.

De konservative valgte at stå uden for aftalen, og da partiet er en del af det eksisterende forlig på folkeskoleområdet, kan reformen først træde fuldt i kraft efter næste valg.

Men en række elementer i aftalen kræver ikke lovændringer og kan derfor sættes i søen tidligere, siger Jørgen Søndergaard.

Han bakkes op af forskningschef på VIA University College, uddannelsesforsker Andreas Rasch-Christensen. Han vurderer, at 80 procent af reformen kan gennemføres før 2016.

- Skolerne kan tilbyde flere timer, lave engelsk fra 1. klasse og give en times idræt om dagen - sådan kunne man blive ved. Det bliver op til kommuner og skoler selv, men de, der vil, kan næsten realisere reformen fuldstændig. Det er bare at gå i gang, siger han.

Undervisningsministeriet er i gang med at gennemgå aftalen for at se, hvilke ting der kan sættes tidligere i gang.

- Det er min vurdering, at der er en række ting, man kan gå i gang med, uden at det kræver ændringer af folkeskoleloven, siger undervisningsminister Christine Antorini (S) til Politiken og kommer med en direkte opfordring til kommunerne:

- Brug mulighederne for at gå i gang nu. I behøver ikke engang at vente til 2014.

/ritzau/

 

Dagens Gossip