Tronskifte i Kina - eks-leder spøger stadig

Officielt har han ikke haft en magtfuld position i Kina i et årti - men bag kulissen trækker han i trådene og har et solidt greb om de politiske kræfter i verdens folkerigeste land og næststørste økonomi.

Hans navn er Jiang Zemin. 86 år, tidligere præsident i Kina og i øjeblikket en del af kommunistpartiets partikongres, som finder sted i Folkets Store Hal på Den Himmelske Freds Plads i Beijing.

Foran over 2000 delegerede skal det enerådige kommunistparti torsdag formelt udpege afløseren for præsident Hu Jintao. Alle forventer, at Xi Jinping bliver udnævnt til Kinas næste rorgænger.

Jiang Zemin har arbejdet ihærdigt for, at han også får indflydelse på den næste præsidents politiske arbejde.

- Han er stadig i høj grad magten bag tronen, siger Kina-ekspert Willy Lam, som har skrevet en bog om Jiang Zemin.

Den tidligere præsident skaber dog usikkerhed omkring tronskiftet. Kinas nye ledelse har lovet økonomiske reformer og at hjælpe millioner ud af fattigdom, men Jiang Zemin trækker i en anden retning bag kulissen.

Det kan bremse de økonomiske planer, som ifølge eksperter er yderst nødvendige for Kina.

Jiang Zemins dybe involvering i tronskiftet i Kina er til dels personlig, lyder det fra kilder inde i kommunistpartiet. I en tid med øget kontrol af landets rigeste borgere ønsker han at sikre sine to sønner, som begge er succesfulde forretningsmænd.

- Jiang Zemin har brug for magtfulde folk til at støtte familien, når han ikke længere er her mere, siger Willy Lam.

- Xi Jinping skal sikre, at ingen rører hans to sønner, tilføjer Kina-eksperten.

Derudover har Jiang Zemin ifølge kilder et anstrengt forhold til den nu afgående præsident Hu Jintao. De er ikke rivaler - men langt fra politiske allierede.

Jiang Zemins indflydelse blev åbenbar, da Beijing var i oprør over skandalesagen med den politiske sværvægter Bo Xilai i centrum.

Bo, som var lokal partiboss i millionbyen Chongqing med en lovende karriere foran partiet, blev for nylig sparket ud og beskyldt for at have misbrugt sin magt og stukket store pengebeløb i sin korrupte lomme.

- Jiang er en meget indflydelsesrig rådgiver for Hu Jintao. Jiang blev hørt om, hvordan man skulle håndtere Bo Xilai-sagen, siger en kilde med forbindelser til Kinas ledelse.

Jiang Zemin har også været dybt involveret i at vælge Politbureauets Stående Komité, der er magtens inderste kerne, og som bliver afsløret efter partikongressen i Beijing. Han har angiveligt haft vetoret over de nominerede til komitéen.

Jiang Zemin var præsident i Kina fra 1993-2003. Torsdag ventes 59-årige Xi Jinping, at blive den næste leder for 1,3 milliarder mennesker.

 

Dagens Gossip