Unge vil ud af bander i konflikt

De kommunale exit-programmer for unge i bandemiljøet mærker en klar stigning på grund af den optrappede konflikt mellem banderne i Københavns-området, oplyser Gladsaxe Kommune og Københavns Kommune, hvor de to rivaliserende bander hører til.

- Vores medarbejder i exit-programmet har den seneste måned fået flere henvendelser, end vi normalt får, siger SSP-konsulent Helle Damgaard i Gladsaxe Kommune til Ritzau.

- Selvom det ikke nødvendigvis betyder, at de kommer ud, så er det meget positivt, at de tager kontakt, forklarer hun.

I centrum af bandekonflikten er Værebros Hårde Kerne, VHK, der udspringer fra Værebroparken og socialt boligbyggeri i Gladsaxe Kommune.

Over for VHK står den nye bande Loyal To Familia, LTF, der oprindeligt startede omkring Blågårds Plads og Tingbjerg i København.

Her har områdechef i Socialforvaltningen i Københavns Kommune, Joy Torpdahl, har altid kunnet mærke en stigning til kommunens exit-program til de 18-25-årige, når bander bekriger hinanden. Og den seneste optrapning er ingen undtagelse.

- I de sidste tre uger har vi haft rigtig mange henvendelser. Helt konkret har vi haft 12 henvendelser, hvor de fleste henviser til bandekonflikten som årsag, siger Joy Torpdahl til Ritzau.

Nogle af de unge vil flygte langt væk fra banderne og forsvinde, mens andre blot ønsker hjælp til at få en uddannelse.

- Det kan for eksempel være, fordi de er blevet truet, har set nogen blive skudt efter eller simpelthen, fordi de er bange for konflikten, fortæller Joy Torpdahl.

Banden LTF har også for nylig slået sig ned i Kokkedal i Fredensborg Kommune. Her har kommunen endnu ikke noget exit-program, men i øjeblikket undersøger de behovet.

- Indtil for få måneder siden var politiets og vores konklusion, at bandeproblemer ikke var aktuelt for os. Men med LTF er det blevet et problem, siger Ole Månsson til Ritzau.

Selvom både politiet og kommunerne arbejder på højtryk for at lægge låg på konflikten, så skal en tredje spiller på banen, mener leder af beboerrådgivningen i Gladsaxe, Janni Møgelgaard.

- Forældrene skal virkelig på banen nu, og de skal vide, hvor de unge er, og hvad de laver. Vi kan ikke klare det alene, siger hun til Ritzau, i det hun selv kalder et "nødråb".

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip